Artsen stellen vast: echte kluns is bijna altijd man

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

De ijzerdief dacht zijn slag te slaan in een verlaten graanschuur ten noorden van Praag. In de liftschacht hing een dikke staalkabel die in de donkere nok van de schuur uit het zicht verdween.

Joep Engels

Na veel zagen en zwoegen had de dief de kabel los. Maar ook het contragewicht van de lift boven in de schuur was nu vrijgekomen. Het viel met steeds grotere snelheid. En verpletterde de man.

Hoe stom kan een mens zijn? Of moet je zeggen: Hoe stom kunnen mannen zijn? Mannen staan bekend om hun roekeloze gedrag. Vaker dan vrouwen zijn ze betrokken bij verkeersongelukken of lopen ze sportblessures op. Maar begaan ze ook meer stommiteiten?

Evolutie
Artsen uit het Britse Newcastle hebben deze zogeheten 'male idiot theory' getest en hun antwoord vandaag in het British Medical Journal laat aan duidelijkheid niets te wensen over: als iemand bij een stomme actie om het leven is gekomen, gaat het bijna altijd om een man.

Dat onderzochten ze aan de hand van de Darwin Awards. Deze 'beloning' wordt sinds 1994 toegekend aan de stomste, fatale acties van het jaar. Vandaar ook de naam van Darwin: volgens de typisch Britse humor van de Award-stichting hebben de klunzen met hun eliminatie bijgedragen aan de evolutie van de mens.

In die twintig jaar zijn 413 nominaties ingediend, waarvan er 318 door het Darwin-comité konden worden bevestigd en beloond. Daar zaten maar 36 vrouwen bij - bijna 90 procent van de oenen was een man.

Bombrief
Elk dodelijk ongeluk is natuurlijk tragisch, maar in hun anonimiteit werken de voorbeelden ook op de lachspieren. Wat moet je anders denken van de Australiërs die op een meer op eendenjacht gingen? In hun boot zagen ze geen ruimte meer voor hun zwemvesten. Maar toen ze overboord sloegen, hadden ze wel hun lieslaarzen aan.

Of neem die terrorist uit Irak die een bombrief verstuurde. Er zaten te weinig postzegels op, de brief ging retour afzender en deze was vergeten wat erin zat - deze klunzigheid kreeg het comité overigens niet bevestigd.

Waarom doen mannen dit, vragen de artsen zich af. In de geest van Darwin vermoeden ze dat er toch een evolutionair elementje in het spel is. Wellicht doen degenen die hun stommiteit overleven er hun voordeel mee. En anders stemt het in ieder geval de nabestaanden en achterblijvers tot nadenken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden