Artsen steken 200.000 euro in zaak tegen tabaksfabrikanten

De twee ex-rokers die een rechtszaak tegen de tabaksindustrie hebben aangespannen, krijgen geld van artsen. De Vereniging Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG), waarvan ruim 250 artsen lid zijn, stelt meer dan 200.000 euro beschikbaar voor de strafzaak tegen de industrie.


Yolande van der Graaf van de vereniging steunt de missie van de oud-rokers, bij wie zich inmiddels 1300 lotgenoten hebben gemeld. "Het gaat niet om smartegeld, zoals in andere rechtszaken, maar om een verbod op roken."


De steun past in de steeds fellere opstelling van Nederlandse artsen. Eerst waarschuwden ze vooral de individuele consument voor de risico's van roken. Onderzoek toont aan dat roken de kans op allerlei gezondheidsproblemen vergroot: niet alleen longkanker maar ook andere vormen van kanker, onvruchtbaarheid en chronische ademhalingsproblemen.


Maar artsen vinden ook dat het antirookbeleid in Nederland niet streng genoeg is. Een groep longartsen, onder leiding van de Amsterdamse arts Wanda de Kanter, wijst erop dat roken vooral een verslaving is. Doel is daarom de fabrikant aan te pakken die zijn marketing richt op potentiële, vaak jonge rokers. De longartsen wijzen met een speciale website op de kracht van de tabakslobby.


In de beklaagdenbank zitten Philip Morris, British American Tobacco, Japan Tobacco International en Imperial Tobacco Benelux. Wanneer de zaak dient, is nog niet bekend. De vereniging van tabaksfabrikanten VNK ziet de beslissing van de rechter met vertrouwen tegemoet. "Wij hebben het volste vertrouwen dat de verkoop van een legaal, streng gereguleerd product geen misdaad is in Nederland", meldt de VNK.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden