Artsen keren zich tegen UWV-plan

herkeuringen | Volgens het UWV kunnen basisartsen na een spoedcursus arbeidsongeschikten herkeuren. Slecht plan, vinden de verzekeringsartsen.

Doe het niet, zegt Novag, de vakbond van verzekeringsartsen. Zij adviseert alle UWV-artsen vandaag in haar nieuwsbrief om niet garant te gaan staan voor de herbeoordelingen - uitgevoerd door basisartsen na twee maanden spoedcursus - van mensen die geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn. De vakbond wil zo opkomen voor de kwaliteit van het vak. Novag-voorzitter Wim van Pelt licht de oproep toe.

Waarom gooien jullie de kont tegen de krib?

"Het voorstel om basisartsen na een korte cursus voor zoiets ingrijpends als een herbeoordeling van mensen met een arbeidsbeperking in te zetten, vinden wij onacceptabel. De studie tot verzekeringsarts duurt vier jaar. De interne cursus behelst nog geen twintig dagen. Twaalf dagen zijn er om je via e-learning de theorie eigen te maken. Een belangrijk onderdeel als de verzekeringsgeneeskundige richtlijnen staat niet eens op het programma.

"Vervolgens wil het UWV dat wij garant gaan staan voor de beoordelingen. Maar wat nou als een basisarts iemand goedkeurt, bij mij komt voor mijn contraseign en ik oordeel dat deze cliënt niet kan werken. Bijvoorbeeld door een psychische aandoening die een basisarts te licht opvat. Of omgekeerd. Ga dan maar weer terug de spreekkamer in. Ik voorspel veel beroepszaken."

Uw vakbond had de UWV-artsen ook kunnen motiveren om de basisartsen juist zo goed mogelijk te begeleiden, daarmee fouten te voorkomen, en zo de werkachterstanden weg te werken.

"Zelfs als we zouden meewerken, is het geen oplossing voor de grote voorraad. De basisartsen moeten volgens de planning van het UWV acht à tien herbeoordelingen per week doen.

"Startende artsen moeten dus ongeveer dezelfde productie draaien als ervaren verzekeringsartsen. Dat lukt ze nooit. Bovendien moeten ze intensief begeleid worden door ervaren verzekeringsartsen. Dat kost extra tijd.

"Ondertussen lopen de voorraden verder op. Om dat op te lossen, worden andere herbeoordelingen opnieuw uitgesteld of afgeschreven. Zo is plots besloten dat mensen die al vijf jaar een tijdelijke arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvangen toch niet een herbeoordeling krijgen maar worden overgedragen aan het Werkbedrijf van het UWV. Daar kunnen wij niet mee instemmen."

Deze mensen krijgen bij het Werkbedrijf intensieve begeleiding om indien mogelijk terug te keren op de arbeidsmarkt. Dat is toch goed?

"Natuurlijk is dat goed. Alleen wordt niet eerst bekeken of het medisch verantwoord is en kan. Bovendien waren de resultaten van dit soort begeleiding in het verleden nogal bedroevend. Het lukt maar bij een paar procent om ze daadwerkelijk aan het werk te krijgen. En misschien was dat ook wel gelukt zonder begeleiding.

"Daarbij moet er ook gekeken worden of iemand nog steeds recht heeft op een uitkering. Reïntegratiebegeleiding moet niet de toetsing of een uitkering rechtmatig wordt verstrekt, vervangen. Maar het UWV-bestuur maakt kennelijk liever goede sier met intensieve begeleidingsprogramma's en accepteert onterechte uitkeringen."

Wat is dan een oplossing?

"Heel simpel: investeer in medisch secretaresses. Die nemen de verzekeringsartsen veel werk uit handen waardoor wij meer herbeoordelingen kunnen doen. Daar hadden we vijf jaar geleden al afspraken over met de top van het UWV. Gek genoeg is er daarna nog vijf jaar lang mee geëxperimenteerd. Terwijl iedereen bij UWV het wil. Daarna moest een adviesaanvraag ingediend worden bij de Ondernemingsraad. Daar is maanden op gewacht en die is pas net binnen. Terwijl wij er liever gisteren dan morgen mee willen werken."

Zo komen er niet meer verzekeringsartsen bij, iets waar jullie al jaren om vragen.

"Het zou zomaar kunnen dat de basisartsen er toch komen, ondanks onze oproep die we vandaag de deur uit doen. Dat het UWV deze strijd gaat winnen. Op achthonderd verzekeringsartsen zijn er namelijk altijd wel vijftien te vinden die doen wat de UWV-top wil, ondanks de grote risico's die ze daarbij lopen.

"Wat wij best raar vinden is dat in al die jaren dat wij vragen om meer verzekeringsartsen het UWV telkens zegt dat dat niet kan. De maximale opleidingscapaciteit was bereikt, volgens het UWV-bestuur. En nu kunnen er opeens vijftig basisartsen worden aangetrokken en intern opgeleid. Ze krijgen trouwens een jaarcontract, dus de kans is ook groot dat ze na één jaar verdwijnen. Het zogenoemde stuwmeer van minister Asscher wordt zo niet weggewerkt."

Zijn jullie het geruzie met de UWV-top niet eens beu?

"Ja. Maar zolang het UWV doorgaat met operaties waarvan de twee beroepsverenigingen zeggen dat daarmee de kwaliteit niet is geborgd, kunnen we niet anders dan opkomen voor ons vak. UWV komt niet op voor de kwaliteit. Gelukkig doen de verzekeringsartsen dat wel. Nog voor deze oproep hebben al veel artsen op eigen initiatief aan de raad van bestuur laten weten dat ze zich niet kunnen verenigen met de inzet van basisartsen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden