Artsen horen nu veel eerder of euthanasie zorgvuldig was

Beeld ANP

Artsen horen steeds sneller of ze zich bij euthanasie aan de zorgvuldigheidsregels hebben gehouden. 

De wachttijden voor hen slonken dit jaar drastisch, zegt voorzitter van de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie Jacob Kohnstamm, die die beoordelingen uitvoert. Kohnstamm kreeg vorige maand kritiek toen bleek dat zijn commissies in 2017 ver over de wettelijke wachttijd heen gingen en artsen daarmee te lang in onzekerheid lieten.

Elk euthanasiegeval in Nederland gaat langs zo’n toetsingscommissie waarvan alle vijf regio’s in het land er drie hebben. Ze bestaan uit een arts, ethicus en jurist en ze beoordelen of de zaak doorgestuurd moet naar het Openbaar Ministerie (onzorgvuldig gehandeld door de arts) of niet (zorgvuldig gehandeld). Uit het jaarverslag van 2017 bleek onlangs dat de gemiddelde wachttijd in dat jaar 52 dagen was, terwijl dit wettelijk maar 42 dagen mag duren.

Nu meldt Kohnstamm dat die wachttijd in maart en april van dit jaar al ruim onder de 42 dagen zit. “In sommige regio’s zelfs onder de 32 dagen”, zegt hij. Kohnstamm, sinds 2016 voorzitter van de vijftien commissies, zegt dat verschillende problemen uit 2017 zijn opgelost. Zo zat er vorig jaar ruis in de cijfers doordat in sommige gevallen ook de tijd was meegerekend die het OM neemt om te beslissen of nader onderzoek nodig is. “Dat kan maanden duren en intussen was de desbetreffende arts allang ingelicht”, zegt hij.

Daarnaast kregen de commissies van het ministerie van volksgezondheid budget voor tijdelijke krachten. Dat geld is eind dit jaar overigens op. “Ik pleit dan ook krachtig voor het structureel maken van die tijdelijke budgetverhoging”, zegt Kohnstamm.

Rapport

“Daar komt nog bovenop dat we vanaf vorige week bij een groot deel van alle meldingen na beoordeling direct een brief sturen naar de arts”, zegt hij. Veruit de meeste meldingen roepen bij de toetsingscommissie geen vragen op, bijvoorbeeld als het gaat om een hoogbejaarde patiënt met uitbehandelde kanker. Met een zogeheten oordeelbrief kan de arts bij veel van die gevallen nu gelijk antwoord krijgen.

Voorheen moesten de secretarissen ook over die meer dan zesduizend klip-en-klare gevallen een lang rapport schrijven. “Enorm tijdrovend”, zegt Kohnstamm.

In vijf gevallen waarbij de commissies tot het oordeel ‘onzorgvuldig’ kwamen, doet het Openbaar Ministerie sinds enkele maanden onderzoek. Het eerste onderzoek begon september vorig jaar, de andere vier in maart. Het is nog niet bekend wanneer deze artsen een antwoord kunnen verwachten.

Lees ook: Justitie en patiënten trekken aan de huisarts vanwege euthanasie

Nu justitie euthanasiezaken onderzoekt terwijl steeds meer patiënten er recht op denken te hebben, lijkt de huisarts bekneld te raken tussen twee partijen. Klopt dat, en wat is de oplossing?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden