Artsen hoeven organen niet terug te plaatsen na autopsie

(TROUW)

Pathologen hoeven niet te vermelden dat ze organen van overleden mensen na een autopsie bewaren. Daardoor kan het voorkomen dat iemand zonder hersens of zonder hart begraven wordt, zonder dat de nabestaanden daarvan weten.

Dat werd gisteravond duidelijk in een uitzending van onderzoeksprogramma Zembla. In de uitzending wordt duidelijk dat er geen wettelijke voorschriften bestaan waarin staat dat anatomen dit moeten melden aan nabestaanden.

Vorig jaar werd bij ongeveer vierduizend mensen autopsie uitgevoerd. Dat betekent dat op drie procent van iedereen die overlijdt een autopsie wordt uitgevoerd om te kijken wat de doodsoorzaak was.

Nabestaanden moeten over een autopsie worden geïnformeerd en er toestemming voor geven. Maar over het terugplaatsen van de organen is weinig vastgelegd. In 2001 heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg vastgesteld dat er een protocol moest komen voor toestemming voor obductie. Maar dat protocol is er nooit gekomen.

In het programma vertelden de ouders van een in 2011 verongelukte jongen dat ze niet geïnformeerd zijn dat de hersenen van hun zoon zijn achterhouden bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Elf maanden na de begrafenis ontdekten de ouders dat de hersenen nog bij het NFI lagen. Ook bleek dat bij een 84-jarige man in het ziekenhuis zijn hart achtergehouden is voor verder onderzoek. De familie had geen toestemming gegeven voor de obductie en kwam er na de begrafenis achter dat het hart niet teruggeplaatst was.

De belangenverenigingen van artsen en ziekenhuizen vinden dat de manier van werken voor verbetering vatbaar is.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden