Artsen en juristen pleiten voor gedwongen keizersnede

Beeld thinkstock

Als het leven of de gezondheid van de baby in het geding is, moet een zwangere vrouw kunnen worden gedwongen tot een keizersnede. Daarvoor pleiten twee gynaecologen en twee rechters in het vakblad Medisch Contact. Als de moeder weigert, moet de arts naar een rechter kunnen stappen die vervolgens tot zo'n ingreep kan beslissen.

Nu is het zo dat de moeder zelf beslist of ze een keizersnee krijgt. Nee is nee. Maar voor de baby is een keizersnee soms wel nodig. Het is niet bekend hoe vaak zo'n situatie in Nederland voorkomt, maar volgens de opstellers gebeurt het twee tot drie keer per jaar in het Erasmus MC in Rotterdam. Dan mogen ze niets doen.

Als zo'n regel leidt tot de dood van de baby, is er iets mis met de regel, schrijven ze in Medisch Contact. 'Het kan toch niet zo zijn dat een voldragen foetus helemaal niets heeft in te brengen, zelfs niet als de weigering van de moeder geen reële basis heeft?' Ze willen daarom meer aandacht voor het 'belang van de foetus bij een veilige geboorte'. Ze willen niet dat de moeder helemaal niets meer te zeggen heeft, maar bij een nee 'is het geen afgedane zaak'.

Rechter in verloskamer
Ze stellen voor dat een arts bij zo'n weigering de voorzieningenrechter belt. Die komt direct naar de verloskamer, hoort de argumenten en hakt daar de knoop door. Lukt het de rechter niet om op tijd in het ziekenhuis te zijn, moet de arts tot een spoedoperatie kunnen overgaan, 'die daarna alsnog door de rechter met terugwerkende kracht kan worden gehonoreerd'.

De oproep is ondertekend door de rechters Cees de Groot en Paul Vlaardingerbroek en door gynaecoloog Tom Schneider.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden