Artsen dienen beter te worden gespreid

DEN HAAG - Het aanbod van hulp in de sportgezondheidszorg is niet afgestemd op de vraag. Daardoor zijn in Nederland zowel regio's met overschotten als regio's met tekorten aan zorgaanbieders.

Rob Velthuis

Dit blijkt uit het rapport 'Sportzorg op de kaart' van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat gisteren werd overhandigd aan staatssecretaris Ross-Van Dorp van vws. Voor het onderzoek is de situatie in vijftien grote sporten bestudeerd.

De regio's waar het risico van een blessure het hoogst is, zijn Den Bosch, Delft, Westland en Zwolle. De minste kans op een kwetsuur lopen sporters in de regio's Den Haag, Amsterdam en Rijnmond. Het aantal beschikbare sportartsen en fysiotherapeuten is daar niet op afgestemd.

In Den Haag bijvoorbeeld is een sportarts per 8500 blessures beschikbaar, in Den Bosch een arts per 68 000 blessures. Door die slechte spreiding moeten soms lange afstanden (meer dan een halfuur reizen met de auto) worden overbrugd voor behandelingen en moet een sportarts met veel cliënten worden gedeeld.

In de provincies Friesland en Utrecht is een 'overschot' aan sportartsen van respectievelijk acht en tien, terwijl er in Overijssel, Drente en Zuid-Nederland juist een tekort is. ,,Het is wel belangrijk dat we ons voor het aanbieden van gezondheidszorg eerst oriënteren op de markt'', aldus Ross-Van Dorp.

Dat is volgens Pieter Frank van Boven, medesamensteller van 'Sportzorg op de kaart', nooit gedaan. ,,Albert Heijn doet enorme marktonderzoeken. Bij de ene vestiging tref je grote vakken sherry aan; voor goedkoop bier moet je in een andere winkel zijn. In de zorg is men niet gewend zo marktcomform te denken.''

Op de website Sportzorg.nl kunnen sporters via hun postcode hulp in de buurt vinden. 'Sportzorg op de kaart' moet een volgende aanzet zijn de Sportgezondheidszorg dichter bij de gebruiker te brengen.

Ross-Van Dorp zegde toe de problematiek te zullen bespreken met de Federatie voor Sportmedische Instellingen. Zij meldde voorts dat TNO werkt aan een blessureregistratiesysteem dat meer inzicht op dit gebied moet geven. Nog dit jaar gaan pilotprojecten in hockey, korfbal en mogelijk voetbal van start.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden