Artsen: Beeldscherm maakt kinderen dik en ongelukkig

null Beeld anp
Beeld anp

Buiten schooltijd zouden kinderen eigenlijk niet meer dan 2 uur per dag achter een beeldscherm moeten doorbrengen. Artsen waarschuwen dat kinderen dik en ongelukkig kunnen worden van overmatig beeldschermwerk. Na maximaal twee uur moeten ze achter het scherm vandaan, zo luidt hun advies.

Redactie

Volgens een artikel in het artsentijdschrift Medisch Contact is het een uur voor bedtijd sowieso af te raden om te gamen, televisie te kijken of een smartphone te gebruiken. Veel ouders weten hun kind in dat opzicht niet goed te begeleiden, aldus Nederlandse dokters.

Langdurig naar een beeldscherm turen kan leiden tot slaapproblemen, onder meer door het directe effect van het felle licht. Slaapgebrek kan zorgen voor verminderde schoolprestaties, overgewicht en stemmingsstoornissen, stellen de artsen. Ook branderige, droge of juist tranende ogen, hoofdpijn, wazig en dubbel zien komen vaak voor.

Geen tv op de kamer
De deskundigen adviseren ouders de totale schermtijd terug te brengen tot hooguit twee uur per dag, geen tv-toestellen op kinderkamers te zetten en 's avonds geen smartphone toe te laten op hun slaapkamer.

De laatste dertig jaar zijn er steeds meer kinderen te dik en dat komt onder meer door het flink toegenomen beeldschermgebruik, betogen de artsen. Een echte cultuurverandering is nodig voor de kleintjes: de artsen adviseren om kinderen onder de 2 jaar helemaal geen tv te laten kijken. Uit onderzoek uit 2013 blijkt dat bijna alle 3-jarigen tv, video of dvd kijken.

Gameboy-rug
Medisch Contact is een website en weekblad voor artsen, uitgegeven door de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG). Vorig jaar waarschuwden orthopeden al voor de zogenoemde gameboy-rug, die het gevolg kan zijn van intensief gamen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden