‘Arts wordt terughoudender bij euthanasie’

Beeld ANP

Door het politieke klimaat en de dreiging van strafvervolging zijn dokters terughoudender geworden, ziet de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE). 

Het kabinet talmt ten onrechte met voorlichting aan artsen en burgers over de mogelijkheden die de huidige euthanasiewet biedt. Dokters worden mede daardoor terughoudender. Dat zegt directeur Agnes Wolbert van de NVVE, vandaag in Trouw. In het regeerakkoord is deze voorlichting als voornemen opgenomen. Dat is het resultaat van een compromis tussen vooral D66 en de ChristenUnie. Een deel van de medisch-ethische voorstellen van het vorige kabinet is op de langere baan geschoven, inclusief een wetsvoorstel voor ‘stervensbegeleiders’ bij mensen die niet ziek zijn maar hun leven voltooid achten.

Dat voorstel mag D66 indienen nadat het kabinet onderzoek laat uitvoeren naar onder andere de behoefte hieraan. De euthanasiewet biedt nu echter ook meer ruimte, is eerder geconstateerd, voor een deel van de groep die het leven voltooid acht. Zo kan de categorie ‘stapeling van ouderdomsklachten’ een reden zijn voor euthanasie. Ook bij psychiatrische problemen en dementie is nog meer mogelijk.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Agnes WolbertBeeld ANP

Wolbert stelt dat voorlichting over deze mogelijkheden inmiddels al een jaar uitblijft. Ze constateert dat de sfeer over euthanasie juist is omgeslagen. Naast de conservatieve wind van de ChristenUnie in het kabinet is het Openbaar Ministerie op het toneel verschenen, met de publieke aankondiging van inmiddels vijf strafrechtelijke onderzoeken naar artsen die euthanasie verleenden. “Vooral de artsen die nu al twijfelen over euthanasie, de grote middengroep, zijn terughoudender geworden.”

Code of practice

Een woordvoerder van minister Hugo de Jonge van volksgezondheid zegt dat de voorlichting er ‘zeker gaat komen’. Nog dit jaar komt er een nieuwe ‘code of practice’ voor euthanasie die alle huisartsen krijgen. Het kabinet wil eerst kijken welke informatie burgers eigenlijk willen hebben over het levenseinde. Voor de zomer volgt een plan.

Artsenorganisatie KNMG herkent het beeld dat dokters terughoudender worden bij het verlenen van euthanasie niet. De Levenseindekliniek, de organisatie die de meeste complexe euthanasiezaken uitvoert, is het wel eens met Wolbert. Een woordvoerder laat weten dat artsen inderdaad voorzichtiger zijn geworden. Tot een nog grotere stormloop op de Levenseindekliniek (die had het al drukker gekregen) heeft dat tot nu toe niet geleid. Met adviseurs voor complexe zaken en aparte scholingsbijeenkomsten probeert de kliniek artsen beter te informeren.

Lees ook: 'Regels bepalen de waardigheid van het levenseinde'
Met de aankondiging van maar liefst vier onderzoeken naar mogelijk strafbare euthanasie stapt het Openbaar Ministerie uit de coulissen. "Bij euthanasie moet een arts niet louter varen op zijn eigen kompas", zegt procureur-generaal Rinus Otte.

Lees ook: 
'Aanbod naast euthanasie moet breder worden'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden