'Arts moet werk vader bij zwangerschap betrekken'

(Novum) - De huisarts of bedrijfsarts moet bij stellen met een kinderwens ook kijken naar beroepsrisico's van de toekomstige vader. Als hij voor of tijdens de zwangerschap wordt blootgesteld aan oplosmiddelen, metalen of straling, kan dat zijn vruchtbaarheid of de gezondheid van de baby negatief beïnvloeden. Dat meldt het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) donderdag op basis van onderzoek.

Verder stelt het centrum dat vrouwen met een te hoge werkdruk of een werkweek van meer dan 32 uur in de eerste drie maanden van de zwangerschap een grotere kans hebben op een te lichte baby. Het NCvB is onderdeel van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Het rapport over beroepsziekten is aangeboden aan staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk van Hoof (VVD).

Het centrum vraagt ook meer aandacht voor leerlingen en stagiairs in beroepsopleidingen. Zij krijgen vaak niet dezelfde arbeidsbescherming als werkenden terwijl ze waarschijnlijk door onervarenheid een groter risico lopen, stelt het NCvB. Zo hebben relatief veel studenten klachten aan de luchtwegen. Leerlingen in de verzorging en verpleging zijn bovendien vaak niet gevaccineerd tegen hepatitis B.

Ondanks een dalende trend in het aantal meldingen van beroepsziekten signaleert het centrum ernstige ziekten die niet meer zouden mogen voorkomen. Het gaat bijvoorbeeld om klachten door schoonmaak- en spuitwerkzaamheden. Verder ontbreekt in veel bedrijven beleid tegen intimidatie en geweld.

RSI blijft de meest gemelde beroepsklacht, maar het aantal mensen met deze klachten blijft dalen. Ook kampen minder mensen met een huidaandoening als gevolg van hun werk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden