Arts krijgt online advies over vergiftiging

(Novum) - Medische hulpverleners kunnen voortaan beter op internet terecht voor informatie over vergiftigingen. Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) opent daarvoor dinsdag een speciale website. Daarmee kunnen bijvoorbeeld huisartsen bepalen met wat voor vergiftiging zij hebben te maken en welke behandeling moet worden gegeven.

Het NVIC informeert en adviseert weliswaar al meer dan veertig jaar over de risico's en behandeling van acute vergiftigingen, maar voorheen was de dienst van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) alleen telefonisch bereikbaar. De dienst wordt jaarlijks zo'n 37 duizend keer over vergiftigingen gebeld. Voor de nieuwe website vergiftigingen.info hebben zich volgens het NVIC voor aanvang al vierduizend artsen gemeld.

Twee op de drie medische hulpverleners maken volgens Jan Meulenbelt, het hoofd van het NVIC, nog geen gebruik van de adviezen van zijn dienst. Op de site kunnen maximaal duizend hulpverleners tegelijk inloggen. "Wij schatten dat het niet voor zal komen dat er meer dan duizend mensen tegelijk informatie over vergiftigingen zullen opvragen", licht Meulenbelt toe.

Om advies te krijgen over de beste behandeling bij een vergiftiging moet een hulpverlener een aantal stappen doorlopen. Als eerste geeft de hulpverlener aan om welke stof of om welk product het gaat. "In de database van het NIVC staan heel veel stoffen en producten, dus ook op basis van een artikelnaam kunnen wij achterhalen om wat voor vergiftiging het gaat", zegt Meulenbelt.

Ook geeft de hulpverlener informatie op over het lichaamsgewicht en de leeftijd van de patiënt. De hoeveelheid van een stof waaraan iemand is blootgesteld, is daarbij cruciaal. "Wanneer een kind aan dezelfde hoeveelheid van een bepaalde stof is blootgesteld als een volwassene, heeft dat natuurlijk meer gevolgen voor het kind", verklaart Meulenbelt.

Als eenmaal duidelijk is met welke vergiftiging de hulpverlener en de patiënt te maken hebben, geeft het NVIC informatie over de ernst van de vergiftiging en advies over de behandeling.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden