’Arts hoeft niet van zwarte lijst gehaald’

Als hooggeplaatst figuur moet een arts tegen openbare kritiek kunnen, vindt de rechter. Op een online zwarte lijst staan valt daaronder.

Professor Jan Kuks, neuroloog en hoogleraar aan het UMC Groningen, blijft voorlopig op de zwarte lijst staan van SIN-NL, de belangenvereniging voor slachtoffers van medische missers. Zijn naam hoeft niet geschrapt van de lijst, die te vinden is op de website www.sin-nl.org.

Dit heeft de rechter in Groningen vrijdag bepaald in een kort geding dat tegen Kuks was aangespannen door Sophie Hankes, oprichtster en woordvoerster van SIN-NL. Hankes beticht Kuks van schending van zijn beroepsgeheim en laster, smaad en belediging van haar persoon. Als tegeneis stelde Kuks dat zijn naam van de zwarte lijst wordt verwijderd.

Die eis is niet gehonoreerd. Volgens de rechter mag Hankes ’op stevige wijze de publiciteit zoeken’ en ’figuren uit de medische wereld openlijk op hun verantwoordelijkheid aanspreken en beschuldigen indien deze verantwoordelijkheden niet worden nagekomen’.

SIN-NL heeft als doel dat artsen hun fouten eerlijk toegeven aan patiënten en hun een herstelbehandeling aanbieden. De organisatie vindt bovendien dat de minister van volksgezondheid en de artsenorganisaties hiervan beleid moeten maken.

Volgens SIN-NL stoppen artsen hun fouten in de doofpot en dekken zij elkaar, tot grote schade van de patiënt. Eerst probeerde Hankes, zelf slachtoffer van een medische misser, haar doel goedschiks te bereiken door met artsenorganisaties afspraken te maken. Toen dit niet lukte, gooide zij het over een andere boeg door een zwarte lijst op te stellen met namen van publieke figuren in de medische wereld en van artsen die er volgens haar een potje van hebben gemaakt.

Neuroloog Kuks eiste dat Hankes op haar site een rectificatie plus excuses zou plaatsen. Op de site staat over hem: ’Weigert eerlijke diagnostiek, informatie en herstelbehandeling aan slachtoffer van medische fout’. In een persbericht, eveneens te vinden op de site, wordt beweerd: ’Kuks maakt zich schuldig aan het verzwijgen van een ernstige medische fout door collega-artsen, handhaaft daarmee de doofpot van medische fouten’.

Hoewel de neuroloog nog nooit door een tuchtrechtelijk college of een bezwaarcommissie is veroordeeld, mag SIN-NL zijn naam op de zwarte lijst handhaven. Volgens de rechter dient die lijst in z’n totaliteit ertoe om publiciteit en aandacht voor het gestelde probleem te genereren. Bovendien moet Kuks er maar tegen kunnen dat hij als hooggeplaatst figuur openbare kritiek over zich heen krijgt. Kuks vindt dat zelf ook, heeft hij al eens in het verleden laten blijken, aldus de rechter. Weliswaar heeft de neuroloog op 19 december 2007 verzocht hem van de zwarte lijst af te halen, maar toen dat niet gebeurde heeft hij anderhalf jaar niets van zich laten horen. Vandaar, meent de rechter, dat in dit geval het belang van SIN-NL zwaarder moet wegen dan het persoonlijke belang van Kuks.

Ook de eis van Sophie Hankes werd niet gehonoreerd. Volgens de rechter heeft Kuks in een ingezonden stuk in het artsenblad Medisch Contact het beroepsgeheim jegens haar niet geschonden. Evenmin heeft hij haar beledigd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden