Arts blijft dure pil voorschrijven

Beeld anp

Ruim een op de zeven patiënten krijgt nog steeds een dure medicijnvariant door de huisarts voorgeschreven. Dat is een doorn in het oog van minister Schippers (volksgezondheid), die wil dat huisartsen nog vaker de goedkopere variant voorschrijven die doorgaans op de markt komt wanneer het patent op een geneesmiddel afloopt. Het gaat onder meer om maagzuurremmers, bloeddrukverlagers en antidepressiva.

Schippers wilde dat huisartsen afgelopen jaar op die manier de zorgkosten met 50 miljoen zouden drukken. Dat lukte maar voor iets meer dan de helft, namelijk 27 miljoen. Het resterende bedrag moeten huisartsen nu zelf ophoesten doordat Schippers hun tarieven iets minder indexeert.

Ook dit jaar rekent Schippers op 50 miljoen minder medicijnkosten doordat huisartsen doelmatiger voorschrijven.

Volgens de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) is dat vrijwel onmogelijk. "Er zal hier en daar nog wat winst te halen zijn, maar de rek is er inmiddels wel uit: huisartsen zijn al veel doelmatiger gaan voorschrijven en alles wat je nu nog probeert, heeft een miniem effect", zegt huisarts en LHV-bestuurder Bram Stegeman. "Wel willen we een systeem invoeren waarmee huisartsen van een voorgeschreven middel kunnen zien of er een goedkoper alternatief is."

Cholesterolverlager
Het klopt volgens Stegeman dat 15 procent van de medicijnen nog steeds de duurdere variant betreft. "In de praktijk gaat bij ruim 12 procent om vervolgrecepten voor mensen die al het duurdere medicijn gebruikten. Bijvoorbeeld doordat de specialist in het ziekenhuis hen dat heeft voorgeschreven. Het is voor huisartsen ondoenlijk om met al die patiënten de discussie aan te gaan of ze toch nog naar een goedkopere variant moeten overstappen."

De overige ruim 2 procent van de middelen betreft nieuwe recepten uitgeschreven door de huisarts. "Soms kan de keuze voor een duurder medicijn goed te rechtvaardigen zijn. Neem een cholesterolverlager: het kan zijn dat het goedkopere middel onvoldoende werkt of bijwerkingen geeft."

De LHV slikt de '50 miljoen van Schippers' omdat de huisartsen in ruil daarvoor met de minister andere afspraken hebben gemaakt. "De afgelopen jaren zijn huisartsen veel zorg gaan verlenen die eerder in het ziekenhuis werd uitgevoerd, en dus duurder was. Dat was een succes, maar als we daardoor boven ons budget kwamen, moesten we dat ook zelf betalen. Dat hoeft niet meer." Afgelopen jaar ging het naar schatting om 225 miljoen euro.

 
Er zal hier en daar nog wat winst te halen zijn, maar de rek is er inmiddels wel uit: huisartsen zijn al veel doelmatiger gaan voorschrijven
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden