CultuurOnderbetaalde musici

ArtRoom is de airbnb voor musici

Een huiskamerconcert. Beeld
Een huiskamerconcert.

Freelance musici verdienen schandalig weinig, gerenommeerde podia betalen musici voor lunchconcerten vaak helemaal niet. Die moeten het doen met de schamele voldoening dat ze überhaupt op zo’n podium mogen staan. 

Kortom, kommer en kwel in de wereld van de klassieke muziek. De krant stond er onlangs vol mee. Er is nu een nieuw initiatief dat musici wil helpen extra inkomen te genereren. Het internetplatform heet ArtRoom, en noemt zichzelf ‘de Airbnb voor artiesten’.

Het concept is bedacht door Alexandra Groot. “Ik studeer voor mijn master in Boston, en daar woonde ik een kamermuziekconcert bij, thuis bij een medestudent. Ik vond dat zo gaaf, je zat zo dicht op de muziek en de musici. Ik vroeg me meteen af of zoiets bestond in Nederland. Mijn ouders hebben allebei conservatorium gedaan en zij vertelden dat er hier geen boekingsplatform bestaat dat musici aan consumenten verbindt.”

Akoestische muziekstijlen

En dus bedacht Alexandra, samen met haar vader Simon Groot, ArtRoom, een website waar musici en mensen die een speciaal concert willen, direct met elkaar in contact kunnen komen. De focus ligt niet op ‘boek een bandje’, maar op akoestische muziekstijlen, waarmee musici moeilijk aan de bak komen. Het vinden van musici was volgens Groot vrij makkelijk. “Via mijn ouders heb ik veel connecties, en musici verdienen zó weinig dat ze graag wilden meedoen. We zijn nu een maand online en we hebben al vijftig acts geregistreerd. Ook hoboïste Dorine Schoon, die in Trouw aan het woord kwam over de lage lonen, zit erbij.”

Het vinden van afnemers van concerten is vooralsnog wat lastiger, maar Groot denkt dat dat na de vakantietijd zal aantrekken. Groot wil zo veel mogelijk een matchmaker zijn, restricties zijn er eigenlijk niet. “Als iemand voor een verjaardag, of een jubileum een concert bij hem thuis of op kantoor wil, dan kan hij op onze site direct in contact komen met een musicus. De opdrachtgever bepaalt zelf de prijs, waarvan 10 procent wordt afgedragen aan ArtRoom. Ik verwacht dat consumenten het meestal aan de musici overlaten wat gespeeld wordt. Die hebben vaak een repertoire paraat. Natuurlijk moet er ruimte zijn voor verzoekjes. Maar als iemand een heel specifieke compositie wil, gespeeld door vier personen, inclusief een klavecimbel, dan wordt het geheel waarschijnlijk wel wat duurder.”

Musici en consumenten kunnen zich gratis registreren op www.art­room.live

Lees ook:

Kunstenaars hebben weinig vertrouwen in verplicht eerlijk loon

Dat de meeste kunstenaars slecht betaald worden in Nederland, is geen geheim. Deze krant schrijft regelmatig over financiële misstanden in de kunst, andere kranten doen dat ook. 

Hoboïste Dorine Schoon: ‘Als ik solo’s speel voor een bomvolle zaal, krijg ik 136 euro bruto’

Gratis spelen tijdens lunchconcerten is volgens hoboïste Dorine Schoon, initiatiefneemster van het Platform voor Freelance Musici, niet de enige misstand in de klassieke muziek. Zelfs niet de ergste. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden