Artistieke show rond afval: 'Vuilniszak is mijn muze'

Is afval het nieuwe goud? Die vraag beantwoorden diverse kunstenaars tijdens de tentoonstelling 'My waste is your waste', een expositie van 'afvalkunst'.

Zes Nederlanders en Brazilianen geven deze week onder toeziend oog van museumpubliek een tweede leven aan een berg afval. In hun levende atelier vormen ze zo de inhoud van de tentoonstelling die tot september te zien is in het museum Moti in Breda.

Uit een enorme hoop troep - als je dat woord mag gebruiken - selecteren de kunstenaars hun materiaal. Het museum heeft van alles verzameld: van e-waste tot tuinafval. Ook stinktroep: op de buitenpatio van het museum mag alles worden gebruikt.

De kunstenaars mogen onbeperkt losgaan. Zo maakt de Braziliaan Thiago Bender een spinneweb van fietsbinnenbanden en wasmiddelflessen. Klaas Kuiken knutselt een buizenframe met PET-flessen in elkaar.

Met hun werk willen de ontwerpers het imago van afval opkrikken, en het publiek bewust maken van de waarde van weggegooid materiaal. Is afval afval? Of is het bouwmateriaal voor iets nieuws? Voor de kunstenaars vormt het in elk geval een bron van inspiratie. Of zoals Jan Eric Visser, één van de zes, het verwoordt: "Mijn vuilniszak is mijn muze."

'My waste is your waste' is een samenwerkingsproject van Moti en het Musea da Casa Brasileira in São Paolo. Afgelopen november zetten de kunstenaars dezelfde tentoonstelling op in het Braziliaanse museum. Een samenwerking die volgens Moti niet alleen kennisuitwisseling tussen ontwerpers stimuleert, maar ook het imago van Brazilië helpt opkrikken.

De expositie opent zaterdag 18 mei officieel met een discussie tussen de kunstenaars en afvalexperts over de wereldwijde afvalproblematiek en de vraag hoe we bewust met afval om kunnen gaan.

Zelf ook creatief aan de slag met afval? Op 1 en 2 juni is er een workshop voor gezinnen. Voor troep zorgt het museum. Aanmelden voor de opening kan door te mailen naar rsvp@motimuseum.com.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden