Artistieke film scoort veel nominaties Gouden Kalf

BELINDA VAN DE GRAAF

De Nederlandse filmwereld omarmt artistieke films van nieuwe regisseurs, blijkt uit de nominaties voor de Gouden Kalveren 2015.

In de running voor de beste Nederlandse film zijn twee publieksfilms: de André Hazes-biopic 'Bloed, Zweet & Tranen' (8 nominaties) en 'De Surprise', de zwarte komedie van voormalig Oscarwinnaar Mike van Diem met hoofdrollen voor Georgina Verbaan en Jeroen van Koningsbrugge (7 nominaties).

De verrassende koploper met 10 nominaties is echter een kleinere, artistieke film: 'Gluckauf', het in Zuid-Limburg gesitueerde vader-zoondrama van Remy van Heugten, naar een script van bestsellerauteur Gustaaf Peek. Ook de twee andere grote kanshebbers komen uit het artistieke circuit: 'Prins', het eerder dit jaar in Berlijn bekroonde speelfilmdebuut van Sam de Jong over de groeipijnen van een Nederlands-Marokkaans jongetje in Amsterdam-Noord (8 nominaties), en 'Schneider vs. Bax', de zomerse huurmoordenaarsfilm van ouwe getrouwe Alex van Warmerdam (7 nominaties).

Er was van te voren veel rumoer over het nieuwe stemsysteem, waarbij de winnaars niet langer door een jury worden aangewezen, maar door stemgerechtige leden uit de Nederlandse filmwereld (van de 465 stemgerechtigden vulden 324 een stembriefje in). De verwachting was dat het nieuwe stemsysteem naar model van de Amerikaanse Academy Awards (de Oscars) een voorsprong voor de commerciëlere publieksfilm zou betekenen.

Uit de nominaties blijkt iets anders: de Nederlandse filmwereld omarmt de artistieke film. Zo werd ook het vrouw-in-de-war-drama 'Zurich' van Sacha Polak bedeeld met 4 nominaties, waaronder die voor Wende Snijders, die samen met Georgina Verbaan en Kim van Kooten (genomineerd voor 'Onder het hart') in de running is voor de beste actrice.

Voor de beste acteur komen ook twee bekenden in aanmerking: Martijn Fischer voor zijn rol als André Hazes en Frank Lammers als titelheld van 'Michiel de Ruyter', de publieksfilm die slechts 2 nominaties in de wacht sleepte. Grote concurrentie voor de mannen komt opnieuw van het Limburgse 'Gluckauf', dat zowel vader als zoon genomineerd zag, gespeeld door Bart Slegers en Vincent van der Valk.

Het Nederlands Film Festival trapt op 23 september af met de P.F. Thomese-verfilming 'J. Kessels' van Erik de Bruyn. De Gouden Kalveren worden op 2 oktober uitgereikt op het Gala van de Nederlandse Film in Utrecht.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden