Artistiek vegetarisch cateren

Dromen en grootse toekomstplannen heeft elk mens. Soms worden ze werkelijkheid, soms blijven ze fantasie. Een serie over mensen die op weg zijn hun droom te verwezenlijken. Vandaag: Marie-Hélène van Gestel.

Laura Soer

Marie-Hélène van Gestel (35) werkt als spreekuur-assistente in het Arnhemse Rijnstaete-ziekenhuis. Haar hart ligt elders, bij vegetarisch koken welteverstaan. Naast haar baan in het ziekenhuis runt ze sinds januari haar vegetarische cateringbedrijf 'Au Bain Marie'. Ze wil vleeseters laten zien dat eten zonder vlees erg lekker kan zijn -en, niet onbelangrijk, vegetariërs een goede maaltijd bieden.

Waarom een vegetarisch cateringbedrijf?

,,Iedere keer dat ik ga dineren en vegetarisch eten bestel, valt me op dat het aanbod extreem klein is. Vaak staan er hooguit drie gerechten op het menu. Daarnaast smaakt het zelden goed. Ik krijg altijd een beetje het idee dat ze wat groenten in een pan gooien en denken: 'Zó, weer een vegetarische maaltijd'. Als ik zelf kook, smaakt het stukken beter. Geen wonder dat veel mensen niet vegetarisch willen eten. Daarom bedacht ik een alternatief: thuis een goede vegetarische maaltijd eten.''

,,Met mijn cateringbedrijf wil ik in eerste instantie voor vegetariërs een smakelijke maaltijd klaarmaken. Maar ook mensen die wél vlees eten, wil ik laten zien dat vegetarisch lekker kan zijn. Koken is het allerleukste dat er is. Ik zat al bij een kookclubje en bereidde regelmatig gerechten voor vrienden. Natuurlijk is dat veel werk, maar -hoe moe ik ook ben- het geeft mij ontzettend veel energie. Dat ik complimenten over mijn maaltijden krijg, helpt ook.

Zelf eet ik nu een kleine tien jaar geen vlees en vis. Dat heeft te maken met mijn boeddhistische overtuiging. Volgens het boeddhisme mag je geen enkel levend wezen doden. Je hebt respect voor alles wat leeft. Het is een zuivere manier van leven en het is een uitdaging om daar in de huidige maatschappij aan vast te houden. Deze levensovertuiging werkt door in alle aspecten van mijn bestaan, dus ook in eten. Maar het is niet mijn bedoeling om mensen vegetarisch of boeddistisch te maken, hoor.''

Je bereidt de gerechten met zoveel mogelijk kleur en smaak. Heb je daar altijd al wat mee gehad?

,,Ik heb vroeger nooit zoveel met smaak gedaan, maar het sudderde ongetwijfeld onderhuids. Nu doe ik dat wel, ik gebruik verse groenten en kruiden omdat daar een intensere smaak aan zit. Met kleur deed ik altijd al veel, ik heb een tijd geschilderd. Misschien dat ik daarom de presentatie zo belangrijk vind. Als voedsel er aantrekkelijk uitziet, heb je meer zin om het te eten. Ik zie het als een artistiek werk.

Ter decoratie gebruik ik rozen in mijn gerechten. Bij een opdracht voor veertig man, bijvoorbeeld, heb ik verse vijgen met room gevuld, bedekt met poedersuiker en aangekleed met witte rozen. Dat was echt een topper. Iedereen vond het zó mooi, dat ze eigenlijk niet van de vijgen durfden te eten. De opdracht kostte veel tijd, een hele week was ik aan het koken. Ik had bijzondere dingen gemaakt, zoals pijnboompittencake, maar er was ook herkenbaar eten, zoals een plankje met kazen. De rozen gebruik ik omdat het prachtige, romantische bloemen zijn, ze maken het gerecht af. Eigenlijk wil ik ze als eten serveren. Dat is mogelijk, als je onbespoten bloemen gebruikt. Die kun je suikeren of frituren. Heel bijzonder.''

Wat zou je verder nog willen?

,,Ik ga verder met koken, want dat geeft me een goed gevoel. Als mijn bedrijf goed loopt, ben ik bereid mijn baan bij het ziekenhuis op te zeggen. Er speelt nog een idee door mijn hoofd, maar dat is voor een later tijdstip. Ik zou graag een vegetarische bed & breakfast opzetten in de buurt van Arnhem. Daar heb je prachtige plaatsjes, zoals Dieren en Ellekom. Je kunt daar heerlijk fietsen en wandelen. Daar is vast animo voor een hostel.''

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden