Artistiek leider weg bij De Appel

SANDRA KOOKE en REDACTIE CULTUUR & MEDIA

Toneelgroep De Appel zit al sinds deze zomer zonder artistiek leider. Regisseur Arie de Mol stapte op nadat de Haagse wethouder Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij) eind juni besloot geen subsidie meer te geven aan De Appel.

In weekkrant Den Haag Centraal zegt De Mol niets te zien in de wens van De Appel om een doorstart te maken met een kleine groep. "Ik heb mijn oude stichting Els Inc. nog. Waarschijnlijk ga ik die nieuw leven inblazen."

De Mol was pas artistiek leider sinds januari 2015. Al na één voorstelling - 'Zie de mens', over Jezus - concludeerde de adviescommissie voor het Kunstenplan 2017-2020 dat de nieuwe artistiek leider niet voor 'artistiek-inhoudelijke vernieuwing' zorgde.

Aangezien De Appel ook al geen rijkssubsidie meer krijgt, staat de in 1971 opgerichte toneelgroep nu aan de rand van de afgrond. 4 november wordt bekend of de gemeenteraad van Den Haag toch reden zal zien de subsidie te handhaven.

Een petitie met negenduizend handtekeningen van vrienden van toneelgroep De Appel zou daarop van invloed kunnen zijn. Helpt dat niet, dan werkt het gezelschap momenteel aan de allerlaatste voorstelling.

Die voorstelling heet 'Hamlet' en zal worden geregisseerd door David Geysen, een van de Appel-acteurs die al vaker heeft geregisseerd. Een eerder plan om met een gastregisseur 'Kersentuin - na de crash' te maken, is van de baan.

Het gezelschap wil afsluiten met een voorstelling die helemaal door en met de vaste medewerkers van De Appel tot stand is gekomen. Shakespeares Hamlet - met als centrale kwestie 'bestaan of niet bestaan, dat is de vraag' - drong zich als vanzelf aan De Appel op.

De voorstelling zal van 9 tot en met 27 november te zien zijn.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden