Artikel-7-procedure komt in beeld voor Malta

Europarlementariër Sophie in 't Veld Beeld ANP
Europarlementariër Sophie in 't VeldBeeld ANP

Een artikel-7-procedure tegen Malta is niet uit te sluiten, zegt Europarlementariër Sophie in 't Veld.

Politici op Malta zijn dermate corrupt dat de rechtsstaat niet goed functioneert. "Het is een kleine gemeenschap, echte onafhankelijkheid is er niet", zegt D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld. Zij leidt namens het Europees Parlement een missie die toeziet op het functioneren van de rechtsstaat op Malta en in Slowakije. De groep is in het leven geroepen na de moord op de onderzoeksjournalisten Daphne Caruana Galizia op Malta en Jan Kuciak in Slowakije. Beide journalisten deden onderzoek naar corruptie binnen de regering.

"We hebben artikel-7 dus ik sluit niets uit", zegt In 't Veld. Zo'n procedure kan er in het uiterste geval voor zorgen dat Malta zijn stemrecht binnen de Europese Unie verliest. Tegen Polen begon de Europese Commissie vorig jaar zo'n proces en in het geval van Hongarije stemde het Europees Parlement twee maanden geleden in met de start van een artikel-7-procedure. In 't Veld: "Ik maak me over Malta meer zorgen dan over Slowakije. De belangen zijn daar zo ontzettend groot. Zulke diepgaande corruptie is nooit een kwestie van één politieke partij, dat zit in de politieke cultuur.”

De Europarlementariër refereert met haar uitspraak aan de publicaties van Caruana Galazia en de Panama Papers. Daaruit bleek dat in ieder geval twee mensen uit de regering van premier Joseph Muscat, minister Konrad Mizzi en Muscats stafchef Keith Schembri, een offshore bedrijf hadden opgezet in Panama. Dat deden ze net nadat Mizzi een energiedeal sloot met Azerbeidzjan die ver boven de marktprijs lag.

Duistere activiteiten

Het probleem is dat niemand het voortouw neemt in de onderzoeken naar corruptie, zegt In 't Veld. Want niemand voelt zich verantwoordelijk en bovendien heeft de premier wel heel veel macht bij benoemingen van politiecommissarissen en toezichthouders. In 't Veld: "Er zijn duistere activiteiten die niet worden onderzocht, er zijn ministers waar een heel merkwaardig luchtje omheen hangt. En zij zitten daar gewoon nog."

De diepgaande corruptie heeft volgens In 't Veld ook invloed op het politieke debat. "De sfeer is giftig op Malta, er is een haatcampagne gaande tegen Caruana Galizia en haar familie." Ze doelt op de tientallen smaadprocessen die gestart zijn tegen de onderzoeksjournaliste vanwege haar publicaties.

Een zo'n proces heeft betrekking op paspoortverkoop. Op Malta kunnen mensen van buiten de EU voor 650.000 euro een paspoort kopen, maar volgens In 't Veld trekt zo'n regime veel duistere figuren aan. "De regering heeft een soort wurgcontract afgesloten met het bedrijf Henley & Partners. De regering moet de zogenoemde 'golden visa' promoten en iedereen die iets negatiefs schrijft over de paspoorten, krijgt een smaadprocedure aan zijn broek. Zoals Daphne. Het is zo fout allemaal."

In 't Veld hoopt deze of volgende week haar verslag over het bezoek aan Malta afgelopen zomer, te presenteren. "Maar de formuleringen luisteren nauw." Zowel op Malta als in Slowakije maken de regeringen deel uit van de sociaal-democratische familie binnen het Europees Parlement.

Lees ook:

Malta oogst steeds meer kritiek om afhandeling van zaak rond vermoorde journaliste

Het was misschien niet haar kwalijkste vergrijp, maar een opmerking van de Maltese premiersvrouw Michelle Muscat deze week in een interview is de laatste aanleiding tot collectieve woede op Malta.

De moord op journalist Daphne Curuana Galizia achtervolgt Malta

Het onderzoek naar de moord op de Maltese journaliste Daphne Curuana Galizia wordt bewust getraineerd door de autoriteiten, zeggen betrokkenen.‘De onderste steen is nog lang niet boven.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden