Artiesten werken met benefiet aan betere wereld en imago

Nederlandse artiesten staan morgen belangeloos op Ticket for Tibet. Maar het is mooi meegenomen als het publiek daarna hun cd koopt.

Met de Olympische Spelen in het vooruitzicht, lijkt iedereen zijn steun te willen betuigen aan de Tibetanen. Ook artiesten werken graag mee. Op de NDSM-werf in Amsterdam wordt morgen voor de derde maal het festival Ticket for Tibet georganiseerd. Met liveoptredens en een heus cultureel Tibetdorp wordt de bezoekers wat ’bewustzijn’ bijgebracht. Initiatiefnemer en organisator Paul Hilkens: „Als je het alleen moet hebben van boeddhisten, wereldreizigers en mensen met ’het hart op de juiste plek’, krijg je de kwestie niet opgelost.”

„Er worden steeds meer bekendheden voor goede doelen ingezet. Je ziet een vermenging van entertainment en politiek”, zegt socioloog en publicist Dick Pels.

De website Goededoelenwereld.nl geeft een lange lijst van bekende Nederlanders die strijden voor een betere wereld. Naast Marco Borsato (Warchild) zetten ook Irene Moors (Rode Kruis, Bart Foundation), Pieter van den Hoogenband (Doe Een Wens) en zelfs ’Idols’-kandidaat Jim Bakkum (De Opkikker) hun beste beentje voor.

Pels: „Altruïsme heeft altijd een egoïstisch kantje. Bekendheden doen het ook voor zichzelf en hun reputatie.” Volgens organisator Hilkens van Ticket for Tibet treden alle artiesten belangeloos op. „De crew krijgt echter wel een onkostenvergoeding.” Maar, wil Hilkens nogmaals benadrukken, de artiesten zelf ontvangen geen vergoeding.

Pels zegt dat zowel artiesten als het publiek niet ’schijnheilig’ moeten zijn. „De liedjes die artiesten tijdens een benefietconcert spelen, komen van hun cd, die weer te koop is in de winkel. Het publiek stapt vanuit de Kalverstraat vervolgens weer per toeval middenin een demonstratie op de Dam.”

Stefan de Kroon, bassist van Racoon, die morgen optreedt, legt dat soort kritiek naast zich neer. „Het is heel moeilijk om vanuit Nederland als band iets te doen. Ik ben blij dat we ons bescheiden steentje bij kunnen dragen.” De band krijgt tientallen benefietverzoeken per jaar, maar beperkt zich tot zaken die hen wat doen. „We zijn ook voor de Nationale Caviadag gevraagd, maar daar hebben we toch echt nee tegen gezegd.”

Peter Slager, bassist van Blüf, had een grote rol in de organisatie van Ticket for Tibet. Hij reageert fel op de kritiek die maatschappelijk bewuste artiesten over zich heen krijgen: „Het is een aloude clichédiscussie, teruggaand naar Bob Geldof met Live Aid.” Blüf nam voor de cd ’Umoja’ een nummer op in het communistische Cuba, maar weigert om principiële redenen op te treden in het Holland House tijdens de Olympische Spelen. „We waren in Cuba voor muzikale redenen. Een optreden in China tijdens de Olympische Spelen leek ons onhandig in combinatie met Ticket for Tibet. Nu maken we duidelijk een statement door niet in China op te treden.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden