Artiesten uit conflictgebieden zingen hun ellende weg in Ziggo Dome

INTERVIEW Leoni Jansen is initiatiefnemer van Master- Peace, de artiestenactie tegen oorlog. Oorspronkelijk was het in Caïro gepland, maar daar waren onlusten.

Morgen, op de Internationale Dag van de Vrede, lanceert MasterPeace een muzikaal offensief met concerten in 44 landen. Ziggo Dome is het epicentrum van deze mondiale liefdadigheidsgroep Band-Aid voor vrede, waarbij diverse artiesten uit conflictgebieden zullen optreden. Begeleid door het Metropole Orkest ondersteunen Oleta Adams (USA), Baaba Maal (Senegal) en de Nederlandse Van Velzen artiesten zoals de Syrische superster Assala Nasri, rappers uit Israël en de Palestijnse gebieden, maar ook de Oekraïense 'pianoman'.

"Er bestaat geen goeie muzikant die niet verder kijkt dan zijn eigen straatje", zegt Leoni Jansen, samensteller en regisseur van deze mega-productie.

In 2014 herdenken we honderd jaar Eerste Wereldoorlog. Zeventig jaar geleden luidden Normandië en Market Garden het einde van de Tweede Wereldoorlog in. Vijftig jaar terug zong Bob Dylan 'The Times They Are a-Changin''. Maar is er wel zoveel veranderd?

Het Westen maakt zich op voor een offensief tegen IS, een keten aan conflicten waait over drie continenten.

Maar dat kon Ilco van der Linden in 2008 niet weten toen hij MasterPeace bedacht.

Hij is het brein achter de Bevrijdingsfestivals en Dance4Life, en hij had een droom, zo vertelt Leoni Jansen, die al in 2011 voor de productie was gevraagd. "Het moest een groot concert worden waarop artiesten uit conflictgebieden met elkaar zouden zingen." Oorspronkelijk was het evenement in Caïro gepland: "Daar braken onlusten uit, uiteindelijk is het Amsterdam geworden."

Jansen verhaalt enthousiast over de unieke combinaties die ze formeerde: "Doel is om tegenstellingen te verenigen. De rappers Saz (Palestina) en Sagol 59 (Israël) hebben het lef samen een signaal aan de wereld te geven." Ook strikte ze een artiest die het wereldnieuws haalde: "In Oekraïne zat hij pal voor de militaire politie achter zijn piano te spelen. Zijn boodschap: 'muziek gaat boven vechten, brood boven bommen'.

Met arrangeur Onno Krijn reisde Jansen naar Kenia voor repetities met bedreigde Somalische muzikanten: "Veel nummers kwamen via Skype tot stand, maar de bijdrage van het muziekcollectief Waayaha Cusub is letterlijk ter plekke gemaakt. Op de gang stonden drie mannen met geweren, dat was wel even confronterend."

De combinatie van muziek en een missie is Leoni Jansen niet vreemd. Een jaar na de aanslagen van 9/11 organiseerde ze 'Made in Holland' in Carré, binnenkort toert ze met het theaterprogramma 'Barricade', over de kracht van protestsongs.

Jansen: "Ik vind het belangrijk om muziek door te geven, aan een hoger doel. Als je in de Ziggo Dome staat en ziet hoe al die mensen zo graag samen willen spelen, stel ik me voor hoe die vlam overslaat. Dan denk ik: we moeten blijven praten, elkaar blijven ontmoeten."

Oekraïne Pianoman Matsech

De foto van Markijan Matsech ging de hele wereld over. Zittend achter zijn piano, in het blauwgeel van zowel de Oekraïense als de Europese vlag, voor een cordon ME'ers. Hij versleepte zijn geelblauwe piano vanuit Lviv naar het Onafhankelijkheidsplein in Kiev, en misschien heeft hij hem morgen ook wel meegenomen naar Amsterdam.

Israël & de Palestijnse gebieden Sagol 59 & Saz

Terwijl rappers nogal eens hun territorium willen afbakenen, probeert de Israëlische 'godfather of hiphop' Sagol 59 juist bruggen te slaan. Samen met collega's aan de andere kant van de Israëlische muur, zoals de Palestijnse rapper Saz met wie hij morgen op het podium staat. De rapper spit in het Hebreeuws, maar gooit net zo makkelijk een Arabisch sausje over zijn beats. Want zo kan het ook.

Syrië Zangeres Assala Nasri

In Damascus geboren ster die de emotie over haar verscheurde regio voelbaar maakt in haar breekbare stem. Nasri zong altijd over voorspelbare onderwerpen als liefde, vriendschap en verlies, maar toen ze onlangs een protestlied opnam tegen het geweld in haar geboorteland, kwam het de in de regio immens populaire zangeres op doodsbedreigingen te staan.

Colombia Gitarist César López

Men neme een AK47 en make die tot gitaar. César López doet het, door snaren te spannen over het weapon of choice van de vele drugsbendes die zijn land teisteren. Met zijn 'bataljon van onmiddellijke artistieke reactie' komt hij direct in actie als er sprake is van een aanslag of geweldsuitbarsting, om de slachtoffers muzikale troost te bieden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden