Articuleren, zo heet dat toch?

utrecht – De fans van de twaalfjarige voorleeskampioen Valerie Oosterwijk uit Heiloo wisten het allang: hun klasgenootje is de allerbeste. Maar dat dachten ook de klasgenoten van de andere finalisten bij De Nationale Voorleeswedstrijd, gisteren in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht. Daar streden twaalf jonge talenten, één uit elke provincie, om de nationale voorleestitel.

„Ze is echt superslim, en ze kan heel goed lezen’’, vertelt de elfjarige Lisa, klasgenoot van de winnares. „Ze heeft bijna alle boeken van de bibliotheek op school al gelezen, en brengt soms haar eigen boeken van thuis mee naar de klas.”

Valerie won de titel met een stuk uit het boek ’Blauwe Plekken’ van Anke de Vries, een veelgelezen en meeslepend kinderboek over een meisje dat door haar moeder wordt mishandeld. „Onze meester heeft Blauwe Plekken de afgelopen tijd in de klas voorgelezen, en af en toe las Valerie ook een stukje. De meester doet het niet slecht, maar zij kan het beter hoor!” zeggen klasgenootjes trots.

De winnares zelf vindt lezen niet alleen leuk, ze acht het ook belangrijk voor haar ontwikkeling. „Je leert woorden en spelling, en ik kan er mijn emotie in kwijt. Ik lees vaak voordat ik ga slapen, en fantaseer daarna over hoe het verhaal verder zou gaan”, vertelt Valerie. Zij las naar eigen zeggen al dikke boeken á la Harry Potter toen zij heel klein was.

Voor de klasgenoten van een andere finaliste, Anna van Gorkom, is hun voorleestalentje een kampioen, of ze nu wint of verliest. „Ze heeft een prachtige stem, ze maakt heel veel kans om te winnen”, zegt klasgenoot Merel. Maar klasgenoot Sanne wijst erop dat Anna haar zenuwen in bedwang moet houden. „Het is een heel spannend, maar ook lastig stuk uit ’Oorlogsgeheimen’ van Jacques Vriens. Ze moet een paar woorden in het Duits praten.”

Om kampioen voorlezen te worden moet je volgens de scholieren over verschillende capaciteiten beschikken. „Je moet tijdens het lezen contact maken met het publiek, niet te snel of te langzaam praten en je kunnen inleven”, vertelt Maud. „En articuleren”, schreeuwt een ander tussendoor. „Zo heet dat toch?” Helaas heeft de Utrechtse Anne met het spannende stuk over de Tweede Wereldoorlog niet gewonnen. Haar zesjarige broertje Casper zal de gevolgen daar niet van merken. „Ze leest mij thuis vaak voor, vooral spannende boeken.” En broer Job van tien heeft al geprofiteerd van de finaleplaats van zijn zus: „Ik word ineens door veel mensen aangesproken, ze zeggen dat ik zo’n stoere zus heb. Het maakt je wel populair.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden