Arsenal / Wenger zorgt voor identiteitscrisis

Er is maar weinig Brits aan de Engelse tegenstander van Ajax, vanavond in de Champions League. Arsenal treedt in de Arena vermoedelijk met slechts twee Engelse verdedigers aan. ,,Arsene Wenger heeft Engeland een identiteitscrisis bezorgd.’’

De Fransman Wenger is al bijna negen jaar coach van Arsenal, dat onder zijn leiding in 2002 en 2004 de titel greep en alle andere jaren als tweede eindigde. Dat is een prestatie om trots op te zijn. Toch begon bij hem de ellende voor het Engelse voetbal, zeggen de critici. Wenger verzamelde in Londen landgenoten, Brazilianen, Nederlanders en Afrikanen. Tot er bijna geen Engelsman meer in de selectie zat.

Rob McDonald liep stage bij The Gunners en bestookte Wenger met kritische vragen. ,,Wenger antwoordde steeds maar weer dat-ie talentvolle jeugd echt wel een kans geeft. Dat klopt ook. Hij haalde veel jonge spelers bij de groep. Maar dat zijn ook buitenlandertjes’’, aldus de in ’s Heerenberg woonachtige Engelsman.

De in Hull geboren McDonald was vroeger stormram. Kopsterke spitsen waren veelgevraagd, ook in Nederland. Maar het ambacht heeft de laatste jaren snel aan populariteit ingeboet. Zelfs in Engeland. ,,Vroeger moest de bal zo snel mogelijk in de box’’, herinnert Arnold Mühren zich de eenvoudige tactiek. ,,Nu is het voetbal ook in Engeland een schaakspelletje geworden.’’

Mühren voetbalde zeven jaar in Engeland. Met Ipswich Town won hij ten koste van AZ in 1981 de Uefa Cup, met Manchester United veroverde hij als eerste Nederlander de FA Cup. ,,Toen ik bij Ipswich begon, kreeg je als middenvelder een stijve nek van al die ballen die je hard en hoog over je heen zag vliegen. Met Frans Thijsen zorgde ik voor een vleugje Europa. Nu mist de Premier League een vleugje Brits. Er is geen mooie mix meer.’’

De targetman was een gewild exportproduct, net als de Engelse coach, die lang als voetbalmissionaris gold. Ook dat is nu compleet anders. Na Wenger verwelkomden ook heel veel andere Engelse clubs buitenlandse trainers. De Fransman Houllier werkte bij Liverpool en werd opgevolgd door de Spanjaard Benitez. Bij Chelsea werd de Italiaan Ranieri vervangen door de Portugees Mourinho, Martin Jol loste bij de Spurs de Fransman Santini af.

Toen Mühren de ballen hoog over zag vliegen was het super aanvallende 4-2-4-systeem nog heel gewoon. Afgelopen weekeinde experimenteerde Manchester United, in navolging van Chelsea, met 4-5-1. De fans reageerden furieus. ’Football is in trouble’, meldde The Guardian vorige week. De toeschouwersaantallen lopen voor het eerst sinds jaren terug. De kaartjes zijn kostbaar, doelpunten duur en het spektakel ver te zoeken. ,,Ik maak me zorgen’’, erkende Wenger. ,,Ik zat vorige week naar Liverpool – Manchester United te kijken. Alleen dankzij de sfeer in het stadion was dat de moeite waard. Het voetbal was eigenlijk niet om aan te zien. Vroeger zat je bij dat soort wedstrijden op het puntje van je stoel’’, aldus Mühren.

In navolging van de topclubs kreeg ook de Engelse nationale ploeg een buitenlandse coach, Eriksson. ,,Een Engels clubteam met allemaal buitenlanders was vroeger onvoorstelbaar. We waren echt chauvinisten. Maar de nationale ploeg met een Zweed als coach‿ Dat is pas echt een ramp’’, zegt McDonald.

Engeland verspeelde vorige week het abonnement in de top-10 van de wereldranglijst. De uitvinders van het voetbal staan, na de blamage tegen Noord-Ierland (1-0 verlies) elfde. ,,En dat is natuurlijk ook een gevolg van al die buitenlanders in de competitie. De clubs blijven maar kopen. Het Engelse voetbal gaat kapot door het geld’’, aldus Mühren.

McDonald is stormram-in-ruste. En nu ook trainer-zonder-baan. Hij werkte voor De Graafschap, Ajax Cape Town en Cambuur, maar hoopt nu thuis op een nieuwe uitdaging. ,,Het liefst in Engeland. Op mijn cv ziet het er goed uit dat ik in Nederland woon. Ze nemen liever een buitenlander uit ’s Heerenberg dan een Engelsman uit Hull. Maar zonder gekheid: Ik combineer de Engelse mentaliteit met de beste trainersopleiding ter wereld. Dat is toch een prachtige mix?’’

Er wordt echter niet meer zoveel gemixed in het Engelse voetbal, dat in een identiteitscrisis verkeert. En dat begon allemaal bij Arsene Wenger, coach van Arsenal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden