'Arrogante' premier Australië schopt buren tegen de schenen

AMSTERDAM - 'Bizar', 'arrogant', en 'gevaarlijk', zo beoordelen Zuidoost-Aziatische landen de uitlatingen van de Australische premier John Howard. Hij heeft gezegd dat Australië een preventieve aanval moet uitvoeren als terroristen vanuit een buurland acties voorbereiden.

De landen die Howard met zijn opmerking op het oog gehad moet hebben -de Filippijnen, Maleisië en Indonesië- reageerden uiterst geprikkeld. ,,Als Australië ons grondgebied binnendringt, zullen we dat beschouwen als een oorlogsdaad'', zei de Maleisische premier Mahathir Mohamad. In Manilla sprak de Filippijnse minister van buitenlandse zaken Blas Ople van 'een exuberant en bizar voorstel', terwijl de Indonesische vice-president Hamza Haz meende dat Howard zich moet onthouden van 'opmerkingen waardoor andere landen zich ongemakkelijk voelen'.

Howard had de buren vrijdag al geërgerd door zijn minister van defensie, Robert Hill, te steunen. Deze had voorgesteld om het absolute verbod op preventieve aanvallen uit het internationale recht te schrappen. Volgens Hill past die bepaling niet bij de huidige tijd en de oorlog tegen het terrorisme.

Australiës mogelijkheden om terrorisme te bestrijden zijn een heikel politiek punt sinds de terreuraanslag op een Balinese nachtclub op 12 oktober. Daarbij kwamen rond de 180 mensen mensen om, waarvan de helft Australiërs. Na meerdere arrestaties blijkt dat de Indonesische daders in enkele gevallen in Maleisië hebben gewoond, en wellicht banden hebben met de vooral in Maleisië omvangrijke terreurgroep Jemaah Islamiah.

De buurlanden vrezen doelwit te worden van Australische acties. De Filippijnse regering is bezorgd omdat Australië vorige week zijn diplomatieke posten sloot wegens een 'zeer geloofwaardige terroristische dreiging'.

Howard weigert echter op zijn mening terug te komen, en hield gisteren vol dat hij 'niets had gezegd dat tegen onze vrienden in buurlanden' gericht was. Maar ook in eigen land ligt hij onder vuur. De linkse oppositie beschuldigt Howard ervan het terroristische thema uit te melken voor electoraal gewin. ,,De premier gebruikt taal die in Zuidoost-Azië als vijandig wordt beschouwd, en daardoor meer problemen oproept dan oplost'', meende een woordvoerder van de Arbeiderspartij.

Australië heeft al jaren een stroeve omgang met zijn buren, die Canberra verwijten zich meer op de VS te richten dan op de regio. Ook Howard koestert zijn nauwe banden met de Amerikaanse president George W.Bush. Analisten menen echter dat de aanslagen van Bali, Australië hard duidelijk maken dat het land zich niet van Zuidoost-Azië kan afsluiten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden