Arrogante Britse Corus-top afgestraft

De rechter heeft gisteren de Britse top van Corus teruggefloten. Die heeft de Nederlandse dochter, het oude Hoogovens, gepasseerd bij de verkoop van de aluminiumdivisie. De oorlog woedt voort.

AMSTERDAM - Het conflict van de Corus-bestuurders verplaatste zich gisteren weer van rechtszaal naar boardroom. De hoop van Corus-topman Pedder -even rust in de tent- is de bodem in geslagen: dankzij de uitspraak van de Ondernemingskamer zal de raad van commissarissen van dochter Corus Nederland niet inbinden, maar eerder aan brutaliteit winnen. De rechter stelde vast dat de Corus-top de Nederlandse commissarissen onvoldoende bij de besluitvorming heeft betrokken.

De beschikking, die draaide om de vraag 'mag de dochter de verkoop van de aluminiumdivisie tegenhouden?', is koren op de molen van de Nederlanders die de fusie van British Steel en Hoog ovens in 1999 als een bedrijfsmatige vergissing beschouwen. Is het oude Hoogovens immers niet zo'n beetje de productiefste staalfabriek van Europa? Leo Bernd sen, president-commissaris van Corus Nederland, waakt voor overmoed. Hij was 'tevreden' en nu moest Corus weer winst maken. ,,We zijn een dochter van wie de belangen parallel lopen met het moederbedrijf. Maar er kan een moment komen dat dat niet langer zo is.''.

De Ondernemingskamer heeft de Brits-Nederlandse oorlog teruggebracht tot een managementvraagstuk. Het is jammer voor topman Pedder, die het geding had aangespannen. Pedder, die vandaag -the day after- de jaarcijfers van Corus publiceert, zag zich na de uitspraak genoodzaakt de verkoop van de aluminiumdivisie aan Pechiney af te blazen. Corus, dat hongert naar cash, loopt nu 750 miljoen euro mis.

De aluminium-transactie gold in IJmuiden als toonbeeld van Britse arrogantie. Volgens de Ondernemingskamer was de eis van Corus Nederland om over de verkoop van de aluminium-activiteiten 'intensief van gedachten te wisselen' met de top 'niet onaanvaardbaar'. De Nederlanders wilden de 750 miljoen euro in IJmuiden investeren. Subtiel legt de rechter de vinger op dé open zenuw van Hoogovens: Corus Nederland had niet veel inbreng bij het besluit de beproefde veelmetalenstrategie (staal, roestvrijstaal, aluminium) in te ruilen voor staal alleen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden