Arrogante Amsterdammers, Limburgse nep-Belgen en andere stereotypes

null Beeld VictorVan
Beeld VictorVan

Hoogmoedige hoofdstadbewoners die alles buiten Amsterdam 'de provincie' noemen. Carnavalvierende Brabanders die elke februari stomdronken meedeinen op barslechte meezingers en koppige Friezen die schijnbaar allemaal geboren worden met schaatsen aan de voeten. Zomaar een paar Nederlandse stereotypes op een rij. Maar het kan allemaal nog veel uitgebreider, zo laat een gisteren opgedoken kaart vol vooroordelen zien.

Redactie

Het brein achter deze kaart vol hilarische stereotypes is de Nederlandse Redditgebruiker VictorVan (zijn forumnaam). Hij liet zich inspireren door de zogenoemde New Jersey Map, ook een kaart vol stereotypes. "Neem het vooral niet serieus", waarschuwde VictorVan zijn lezers gisteren. "Het maar is een kaart en kaarten zijn cool. Het is geen harde wetenschap."

En dat blijkt. Victors kaart over zijn landgenoten heeft meer te maken met alledaagse ergernissen en grappige weetjes dan met topografische waarheden. Zo is het hele kustgebied in Noord- en Zuid-Holland op zijn kaart geannexeerd door onze Duitse oosterburen. Die Duitsers hebben hun eigen stranden, maar schijnbaar bevallen Scheveningen en Zandvoort een stuk beter. Heel erg vinden we dat niet. "Maar ze hebben wel de rare gewoonte om hun territorium af te bakenen met gaten die ze in het zand graven", staat er in zijn legenda.

Wonen er mensen in Drenthe?
Urk is op de kaart het dorp dat beter een eiland had kunnen zijn. Want: "Zeer religieus. Zeer conservatief en zeer gesloten." De echte kaaskoppen zijn te vinden in het Noord-Hollandse Zaanstad. In Almere wonen de mensen die geen woning in Amsterdam kunnen veroorloven en Leiden is beter te omschrijven als corpsballenstad. Limburgers zijn nep-Belgen die in de illusie leven dat ze bergen hebben en, vraagt Victor zich af, wonen er überhaupt mensen in Drenthe?

De kaart ging in een mum van tijd viraal. Tot Victors eigen verbazing. "Het is absoluut krankzinnig. Knoeperhard viral gegaan. Ik zag gisteravond een vriend op FB het plaatje linken rechtstreeks vanuit Reddit (zonder dat 'ie wist dat het van mij kwam). Dat vond ik al hilarisch. Word ik vanochtend wakker, is het VKmag, NRC, GeenStijl, Omroep Brabant, Dumpert, en een twitteraartje of tienduizend. Ben al benaderd door een theatermaker die er iets mee wil doen, en misschien krijg ik het Dagblad van het Noorden nog aan de lijn", aldus de kaartenmaker op het forum Reddit.

Maar hij blijft bescheiden: "Ik geniet er van zo lang het duurt. Een beetje "viral" is met een dag of twee toch wel uitgedoofd."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden