Arrestaties wekken beroering op Aruba

ORANJESTAD (AP) - De aanhouding van twee leden van de invloedrijke bankiersfamilie Mansur op Aruba heeft grote politieke opschudding gewekt. Voor de twee dreigt uitlevering aan de Verenigde Staten wegens drugssmokkel en het witwassen van geld.

De uitlevering ligt zeer gevoelig op Aruba. Aangenomen wordt dat de zaak tegen de familie Mansur vorige maand al bijdroeg tot de val van de regering. Ook een nieuwe regering zal onder de kwestie te lijden hebben.

In een poging de uitlevering te voorkomen, eiste de familie Mansur verschillende leningen op die ze had uitstaan bij premier Henny Eman. Misschien gaat Eman hierdoor failliet en kan hij niet meedoen aan de vervroegde verkiezingen die voor 14 december zijn uitgeschreven.

Daarnaast weigeren de Mansurs Emans verkiezingsadvertenties op te nemen in de krant die ze bezitten. De Mansurs bezitten ook een im- en exportbedrijf dat belastingvrijstelling geniet, een casino en een hotelcomplex.

“Iedereen die aan drugsbestrijding in de Cariben doet, kent de Mansurs”, zei Bill Mitchell, agent van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA. De DEA beweert al lang dat de Mansurs banden hebben met Zuid-Amerikaanse drugbaronnen. Aruba staat op een Amerikaanse lijst met witwascentra.

De neven Alex en Erick Mansur werden vorige week vrijdag gearresteerd, samen met twee andere Arubanen, David Cybul en Randy Habibe. Eerder had een rechter gezegd dat hij zich zou buigen over een Amerikaans uitleveringsverzoek. De vier worden beschuldigd van drugssmokkel en het witwassen van geld. Drie van de vier werden woensdag op borgtocht vrijgelaten. De bejaarde Habibe, die een zwakke gezondheid heeft, ligt in het ziekenhuis. De Mansurs moesten 2 miljoen Arubaanse gulden borg betalen; de borgsom van Cybul bedroeg 1 miljoen gulden.

De Mansurs worden al sinds 1994 door de Verenigde Staten gezocht. Op 1 oktober dit jaar werd een nieuwe wet van kracht, die uitlevering van Arubanen mogelijk maakte. De VS hebben 60 dagen de tijd om hun zaak te bepleiten.

De Arubaanse regering viel op 15 september tijdens een debat over de nieuwe strafwet. Glenbert Croes, leider van de uit de regering gestapte Liberale Partij, zei later dat hij niet had begrepen dat de strafwet die zijn steun had gekregen een clausule over uitlevering bevatte. Hij beschuldigde Emans Volkspartij ervan te buigen voor de belangen van de Verenigde Staten en Nederland.

De uitleveringsclausule, een belangrijk thema in de verkiezingscampagnes, is ook omstreden omdat ze Nederlandse staatsburgers bevoordeelt boven Arubaanse. Arubanen kunnen een uitleveringsbevel alleen op het eiland zelf aanvechten, terwijl Nederlanders ook bij de Nederlandse justitie terecht kunnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden