Arrestaties na bijeenkomst over azc Rotterdam

De politie heeft donderdagavond meerdere keren moeten ingrijpen tijdens een informatiebijeenkomst over de komst van een asielzoekerscentrum in Rotterdam-Beverwaard. Beeld anp
De politie heeft donderdagavond meerdere keren moeten ingrijpen tijdens een informatiebijeenkomst over de komst van een asielzoekerscentrum in Rotterdam-Beverwaard.Beeld anp

De politie heeft donderdagavond meerdere keren moeten ingrijpen tijdens een informatiebijeenkomst over de komst van een asielzoekerscentrum in Rotterdam-Beverwaard. De tent, waarin de bijeenkomst gehouden werd, was niet groot genoeg voor alle belangstellenden. Onder de mensen die buiten moesten blijven staan, ontstond onrust en zij weigerden weg te gaan, aldus een woordvoerster van de politie.

Toen de bijeenkomst bijna was afgelopen en de groep van ongeveer honderd mensen nog niet weg wilde, en een aantal mensen hun gezicht gingen bedekken, heeft de mobiele eenheid charges uitgevoerd. Een klein clubje verplaatste zich naar een paar straten verderop, waar ze een tram blokkeerden en met stenen naar politieauto's gooiden. Daarop is opnieuw een charge uitgevoerd en zijn drie mensen aangehouden. De verdachten zitten vast voor het vernielen van politieauto's.

In de speciaal opgezette tent nam de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb de tijd om aan omwonenden uit te leggen waarom er in de wijk een azc moet komen. Het nieuw te bouwen azc in Rotterdam-Beverwaard moet vanaf volgend jaar aan zeshonderd vluchtelingen onderdak bieden.

1140 vluchtelingen in Alphen
In Alphen aan den Rijn heeft de gemeenteraad vanavond ingestemd met de komst van een opvangplek voor maximaal 1140 vluchtelingen. Ze worden opgevangen in een gevangeniscomplex aan de Eikenlaan.

Maximaal een halfjaar lang kunnen vluchtelingen gedurende enkele dagen worden opgevangen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) had de gemeente gevraagd de gevangenis om te bouwen tot noodopvanglocatie.

De mensen die nu nog gevangen zitten in de inrichting, zullen naar andere gevangenissen worden overgeplaatst. De gevangenis kan snel in gebruik worden genomen. De gemeente had eerder woonservicecentrum Rijnzate aangeboden als opvangplek. Dat is van de baan.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden