Arrestaties Moskou op herdenkingsdag Tsjernobyl

MOSKOU/TSJERNOBYL (ANP) - De Russische politie heeft woensdag op het Rode Plein in Moskou dertien leden van de milieuorganisatie Greenpeace opgepakt. De activisten, die tegen het gebruik van kernenergie in Rusland betoogden, negeerden een demonstratieverbod.

De actie had plaats op de dag dat de Tsjernobyl-ramp van twintig jaar geleden werd herdacht. In Oekraïne, Wit-Rusland en Rusland stonden tienduizenden personen stil bij de nucleaire catastrofe van 26 april 1986 in het Noord-Oekraïense Tsjernobyl. Zij bezochten speciale missen of namen een minuut stilte in acht.

In Slavoetitsj, niet ver van de plek van de ramp bij Tsjernobyl, kwamen voormalige werknemers van de kerncentrale en hun families bijeen om de talrijke slachtoffers te herdenken. De mensen droegen fakkels en gingen in optocht naar een monument ter nagedachtenis aan de dertig mensen die in het eerste jaar na de ramp stierven.

Slavoetitsj werd na de ramp opgebouwd om de werknemers van de 50 kilometer verderop gelegen beschadigde kerncentrale in de toenmalige Sovjet-Unie op te vangen.

Om 01.23 uur (plaatselijke tijd), een minuut voor het tijdstip waarop twintig jaar geleden de explosie plaatsvond, werd op veel plaatsen een minuut stilte in acht genomen, waarna kerkklokken en sirenes klonken.

Betoging Wit-Russen

Naar schatting 10.000 Wit-Russen hebben de herdenking van de kernramp in Tsjernobyl woensdag aangegrepen om te betogen tegen de autoritaire president Loekasjenko.

Hoewel de autoriteiten het centrale plein in de hoofdstad Minsk en delen van het centrum hadden afgesloten, kwamen duizenden elders in de stad bijeen om daar te laten blijken dat ze meer politieke vrijheid willen. De jaarlijkse Tsjernobyl-herdenking is al vaker 'gekaapt' voor politieke doeleinden door opposanten van Loekasjenko, die wel de laatste dictator van Europa wordt genoemd.

Tsjernobyl geldt als de grootste kernramp uit de geschiedenis. Door een explosie kwam een grote wolk radioactieve deeltjes vrij die zich over heel Europa verspreidde. Het ongeluk kwam pas na twee dagen in de internationale media, nadat Zweden alarm had geslagen over de hoge concentraties radioactiviteit in de lucht.

Het aantal slachtoffers is nog steeds omstreden. Sommige onderzoekers gaan uit van 4000 doden op de lange termijn, tegenstanders van kernenergie vrezen uiteindelijk mogelijk 100.000 slachtoffers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden