Arrestaties in Parijs op de negende protestdag van de gele hesjes

Demonstranten in gele hesjes houden een spandoek omhoog waarop staat dat president Macron en zijn regering moeten aftreden.  Beeld AFP
Demonstranten in gele hesjes houden een spandoek omhoog waarop staat dat president Macron en zijn regering moeten aftreden.Beeld AFP

Rond de Arc de Triomphe in Parijs is het vandaag tot botsingen gekomen tussen de politie en demonstranten in gele hesjes. De politie zette waterkanonnen en traangas in tegen demonstranten die de agenten bekogelden met stenen en verf, meldden ooggetuigen.

Redactie

In heel Frankrijk werden meer dan 240 mensen aangehouden, in Parijs ging het ook om demonstranten die verboden wapens bij zich hadden. Tot grote ongeregeldheden, zoals bij eerdere protesten van de gele hesjes, kwam het niet. In de Franse hoofdstad gingen 8000 mensen de straat op, in het hele land waren dat er rond de 84.000, circa 30.000 meer dan vorig weekend. In Parijs waren 5000 agenten op de been, in heel Frankrijk 80.000.

Macron

De Franse veiligheidsdiensten hielden vooral Bourges scherp in de gaten, omdat op internet was opgeroepen tot massale protesten in deze stad in centraal Frankrijk. De 5000 mensen die daar de straat op gingen, deden dat overwegend vreedzaam.

Het was de negende dag van protesten van de gele hesjes. Ze protesteerden aanvankelijk tegen de verhoging van de brandstofprijzen, maar allengs richtten ze zich tegen het hele beleid van president Emmanuel Macron. Die hoopt de gemoederen weer tot bedaren te brengen met een “nationaal debat” dat volgende week begint. Op basis van debatten die door het hele land kunnen plaatsvinden, zal de regering met nieuwe maatregelen komen, met mogelijk referenda over de meest vergaande voorstellen.

Geïnspireerd door de protesten in Frankrijk kwamen vandaag ook in Londen duizenden demonstranten in actie. Ze eisten een einde aan bezuinigingen en willen nieuwe verkiezingen. Volgens de organisatie waren 5000 tot 10.000 mensen op de been. Ook demonstranten in gele hesjes uit Frankrijk waren aanwezig in Londen om het protest van hun Engelse geestverwanten kracht bij te zetten.

Lees ook:

Gele hesjes jagen Frankrijk op kosten

Om tegemoet te komen aan de gele onvrede trok de regering eind vorig jaar de portemonnee om de koopkracht te verbeteren. Dit pakket maatregelen (gemiste belastinginkomsten en extra uitgaven) wordt geraamd op 12 miljard euro. Hierdoor voldoet Frankrijk volgend jaar niet aan de beruchte drie-procent-norm.

Nederlander verdacht van doodrijden demonstrant in geel hesje

De politie zoekt een 56-jarige Nederlandse vrachtwagenchauffeur die wordt verdacht van het doodrijden van een demonstrant in België, vrijdagavond bij een blokkade van gele hesjes aan de grens bij Eijsden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden