Arrestaties fraudezaak Bulgaren door tv-programma

Fragment uit de aflevering van KRO Brandpunt over de fraude met Nederlandse toeslagen. Beeld KRO
Fragment uit de aflevering van KRO Brandpunt over de fraude met Nederlandse toeslagen.Beeld KRO

Een KRO-uitzending in april die grootschalige fraude met toeslagen door Bulgaren aan het licht bracht, was de reden voor de aanhouding van een Rotterdammer en twee Bulgaren. Justitie had de drie al langer in het vizier wegens de fraude maar vreesde dat alle media-aandacht voor de zaak het onderzoek zou verstoren en ging daarom direct over tot arrestaties. Dat bleek donderdag bij een pro-formazitting over de fraude bij de rechtbank Rotterdam.

Een 36-jarige Bulgaar en een 40-jarige Rotterdammer werden de dag na de uitzending aangehouden. Een 33-jarige Bulgaar werd enkele weken later aangehouden. Justitie is nog op zoek naar een vierde verdachte.

De advocaat van twee verdachten verweet het OM dat de mannen waren opgepakt omdat er na alle ophef in de media 'een daad gesteld moest worden'. 'De fraude was al jaren bezig en de overheid was hiervan op de hoogte', zei de raadsman. Volgens hem zou het drietal zonder de ophef en de politieke storm die erop volgde, niet nu al maanden vastzitten. Hij vroeg de rechter donderdag de drie op vrije voeten te stellen, maar zijn verzoek werd afgewezen.

Het OM bracht daartegen in verweer dat het drietal zonder de media-aandacht ook zou zijn opgepakt en vastgezet, maar dan later. 'De uitzending heeft alleen effect gehad op het moment van ingrijpen.'

De twee Bulgaren en de Rotterdammer worden er onder meer van verdacht de Belastingdienst op grote schaal te hebben opgelicht door het aanvragen van valse toeslagen. Volgens de laatste schatting van het OM is de schade zeker 3,3 miljoen, maar kan deze nog hoger uitvallen.

De zaak kon nog niet inhoudelijk behandeld worden omdat het OM het onderzoek nog niet heeft afgerond. Volgens de officier van justitie onderzoekt het OM een grote hoeveelheid informatie, waaronder aanvragen voor toeslagen, burgerservicenummers en bankrekeningnummers. Het duurt daarom nog even voordat de omvang van de fraude bekend is, aldus de officier van justitie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden