Arrestatiegolf in Turkije na aanslag Istanbul

Bij de aanslag buiten het stadion van Besiktas in Istanbul kwamen zaterdag zeker 44 mensen om. Beeld Getty Images
Bij de aanslag buiten het stadion van Besiktas in Istanbul kwamen zaterdag zeker 44 mensen om.Beeld Getty Images

De Turkse veiligheidsdiensten hebben zeker 235 mensen opgepakt voor het 'verspreiden van propaganda voor een terreurgroep' via sociale media. Ook worden de arrestanten er van verdacht te gelieerd te zijn aan de Koerdische PKK-beweging.

De aanhoudingen volgen op de aanslagen in Istanbul afgelopen zaterdag. Daar kwamen dit weekeinde zeker 44 mensen om het leven door twee bomexplosies bij het stadion van voetbalclub Besiktas. De verantwoordelijkheid voor het terroristisch geweld is opgeëist door de groep TAK, een afsplitsing van de Koerdische PKK-beweging.

Enkele uren na die mededeling voerden Turkse gevechtsvliegtuigen zondagavond aanvallen uit op doelen van de PKK in Noord-Irak. De toestellen vernietigden volgens de Turkse strijdkrachten onder meer een hoofdkwartier van de verboden Arbeiderspartij.

Ook in Turkije kwamen de autoriteiten in actie. Minister Suleyman Soylu van Binnenlandse Zaken kondigde aan dat de verantwoordelijken niet op genade hoeven te rekenen. "We willen dat iedereen weet dat ze nergens komen door zich te verschuilen achter politieke partijen, politici of de media die hen beschermen", waarschuwde de bewindsman.

Dat merkte vooral de pro-Koerdische HDP. Op meerdere plaatsen werden maandag functionarissen van de oppositiepartij opgepakt. Zo werden honderden agenten, gepantserde voertuigen en een helikopter maandagochtend vroeg ingezet in de stad Adana, waar 25 functionarissen van de HDP werden gearresteerd.

In Istanbul arresteerden antiterreureenheden nog eens twintig leden van de partij. Bij invallen in hoofdstad Ankara werden zeventien HDP-aanhangers aangehouden. Nog eens 51 arrestaties vonden plaats in de zuidelijke havenstad Mersin.

Ook werden vijf mensen opgepakt in de westelijke provincie Manisa. Het is niet de eerste keer dat de Turkse autoriteiten leden van de HDP arresteren. De Turkse autoriteiten beschuldigen de oppositiepartij er regelmatig van een verlengstuk van de PKK te zijn. De HDP heeft de aanslagen van zaterdag scherp veroordeeld.

Martelaarsheuvel

De plek waar zaterdagavond de bloedige aanslag plaatsvond heet voortaan Martelaarsheuvel, meldt Turks staatspersbureau Anadolu maandag. De verhoging in het gebied heette eerst 'Belestepe', of 'gratis heuvel'. Die naam was te danken aan het uitzicht op het voormalige Inönü Stadion. Fans die geen geld hadden voor een kaartje, konden via het uitzicht vanaf de heuvel toch meegenieten van wedstrijden. De lokale overheid van Istanbul is volgens Anadolu ook van plan een monument op te richten als eerbetoon aan de slachtoffers van de bomaanslagen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden