Arrestatie van Assange is een gemiste kans

Julian Assange is gearresteerd. Op verzoek van Zweden was er een internationaal arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd wegens verkrachting en seksuele intimidatie. Assange’s arrestatie kan een doorbraak zijn voor vrouwenrechten.

Waarom zouden politie en justitie, al dan niet via Interpol, zich niet massaal inzetten voor de opsporing en berechting van mannen die een vrouw hebben verkracht of aangerand? Eenderde van alle vrouwen krijgt ooit te maken met seksueel geweld, 12 procent met verkrachting.

Aan deze epidemische vorm van vrouwenonderdrukking gaven politiek noch politie tot nu toe enige prioriteit. Hulde daarom aan Zweden en Interpol – ware het niet dat hun daadkracht niets te maken heeft met het ten laste gelegde vrouwenleed. Het opsporingsbevel heeft waarschijnlijk meer te maken met zijn activiteiten voor WikiLeaks.

Seksueel geweld hoort internationaal tot de minst bestrafte van alle geweldsdelicten. In Nederland staan tegenover ruim 15.000 gemelde gevallen van seksuele delicten zo’n 650 veroordelingen per jaar. Dat blijkt uit onderzoek van het WODC naar alle seksuele delicten (verkrachting, aanranding en ontuchtige handelingen). Veel zaken komen niet eens voor de rechter. Van de verdachten die wél voorkomen, worden er relatief veel vrijgesproken.

Het zou geweldig zijn als verkrachting en aanranding prioriteit krijgt op de internationale agenda en alle potentiële slachtoffers opgelucht kunnen aanhalen. Maar dat doe je niet door de vrouwenbelangen te gebruiken als alibi in een machtsstrijd, zoals nu gebeurt in de zaak-Assange.

Als Assange schuldig is aan wat hem voor de voeten wordt geworpen, moet hij dáárvoor berecht worden. Als mensen hem om andere redenen willen vervolgen, moeten ze hem dat ten laste leggen en daarvoor niet de vrouwenrechten als schaamlap gebruiken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden