Arrestatie stakingsleiders van de baan, begin van dialoog

SEOUL (Reuter, Bloomberg) - De Zuid-Koreaanse stakingsleiders die zich wekenlang moesten schuilhouden in een tent op het terrein van de katholieke Myongdong-kathedraal, in het centrum van Seoul, zijn weer vrij.

Nadat de arrestatiebevelen tegen hen waren ingetrokken, kwamen de kaalgeschoren leiders van de illegale Zuid-Koreaanse vakcentrale KCTU gisteren uit hun, vanwege de winter, ijskoude schuilplaats tevoorschijn. Na de priesters in de kerk te hebben omhelsd, gingen ze per auto de stad in. Ook de vier vakbondsbestuurders die waren gearresteerd, zijn uit hun gevangenschap ontslagen.

De doorbraak in het al bijna een maand voortslepende stakingsconflict in het Aziatische land, volgt op zware internationale kritiek. Deze werd deze week onder woorden gebracht tijdens een topberaad van de Oeso, de in Parijs gevestigde koepel van rijke industrielanden waarvan Zuid-Korea sinds kort deel uitmaakt. Ook een zware internationale vakbondsdelegatie, die eveneens deze week een bezoek bracht aan Zuid-Korea, maakte duidelijk dat de regering in Seoul vakbondsvrijheid dient toe te laten.

Het intrekken van de arrestiebevelen is een onderdeel van een vooralsnog vrij schimmig compromis tussen de regering en de oppositiepartijen in het parlement. Inzet van het conflict blijft een nieuwe arbeidswet, die het bedrijven gemakkelijker maakt werknemers te ontslaan. Deze wet werd eind vorig jaar onverhoeds door het parlement geloodst, zònder dat de oppositiepartijen daarvan op de hoogte waren. Maar om tot een hervatting van de dialoog te kunnen komen, heeft de oppositie haar standpunten inmiddels wat afgezwakt. Na eerst het algeheel intrekken van de arbeidswet te hebben geëist, zou nu toch over de omstreden wet gedebatteerd kunnen worden. Ook president Kim Young-sam heeft zich daartoe inmiddels bereid verklaard. De oppositie stelt wel nog als voorwaarde dat de regering haar verontschuldiging aanbiedt voor het gesjoemel met de parlementaire regels.

Hoewel nog niet duidelijk is of de regering ook tot die knieval bereid is, doet zij onder druk van de omstandigheden wel steeds verdere concessies. Zo stelde het kabinet aanvankelijk als harde voorwaarde voor het hervatten van de politieke dialoog, dat er onmiddellijk een einde diende te komen aan de massale stakingsgolf. De vakbonden wilden echter niet verder gaan dan hun algemene staking te beperken tot één dag in de week. Desondanks worden de vakbondsbestuurders die leiding geven aan het buitenparlementaire verzet, nu niet langer meer vervolgd. De protestacties hebben het bedrijfsleven in het land naar schatting al drie miljard dollar aan verloren productie-uren gekost. De verboden vakcentrale KCTU heeft aangekondigd dat de wekelijkse stakingsacties - op woensdagen, plus iedere zaterdag een grote protestdemonstratie - zullen doorgaan tot de omstreden arbeidswet geheel is ingetrokken. Gebeurt dat niet voor 18 februari, dan wordt opnieuw een algemene staking uitgeroepen.

President Kim blijft zich voorlopig op het standpunt stellen, dat het intrekken van de wet indruist tegen de grondwet van het land. Wel liet hij eerder deze week tegenover de oppositiepartijen doorschemeren, bereid te zijn tot niet nader aangeduide wijzigingen in de wet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden