Arrestatie Polanski is ’anti-Poolse maatregel’

Een bezoeker van het filmfestival in Zÿrich protesteert tegen Polanski?s aanhouding. De regisseur zou op het festival een prijs uitgereikt krijgen, maar werd onderweg gearresteerd wegens een oude zedenzaak. ( FOTO AFP) Beeld
Een bezoeker van het filmfestival in Zÿrich protesteert tegen Polanski?s aanhouding. De regisseur zou op het festival een prijs uitgereikt krijgen, maar werd onderweg gearresteerd wegens een oude zedenzaak. ( FOTO AFP)

De Poolse regering wil dat de VS afzien van de vervolging van Roman Polanski. Maar in Polen zelf zou de rechter de regisseur castratie opleggen.

In Polen is geschokt gereageerd op de arrestatie van Roman Polanski. De Poolse regering dringt er bij de Amerikaanse autoriteiten op aan, af te zien van vervolging van de ’buitengewone kunstenaar’, zoals de minister van buitenlandse zaken Radoslaw Sikorski het omschreef. Polanski is in Polen geboren.

Minister van cultuur Bogdan Zdrojewski verklaarde geschokt te zijn door de aanhouding van Polanski. Hij toonde begrip voor de regisseur, die volgens hem dertig jaar geleden aan een ’lynchpartij door de rechtbank’ ontkwam door uit de Verenigde Staten te vluchten.

De vraag is wat Polanski te wachten zou staan in een Poolse rechtbank als hij vandaag de dag zou worden betrapt op seks met een dertienjarige. Het Poolse Lagerhuis nam deze week een wet aan, die gedwongen chemische castratie van pedofielen mogelijk maakt (zie kader). Slechts één afgevaardigde, een voormalige minister van gezondheidszorg, stemde tegen.

„Polen is het eerste land ter wereld dat gedwongen castratie van pedofielen invoert”, verklaarde minister van justitie Andrzej Czuma trots. „Wij zijn in de voorhoede van hen die niet langer zulke misdrijven tegen kinderen tolereren.”

Premier Donald Tusk, die bekendstaat als liberaal, ging een jaar geleden nog een stap verder toen hij invoering van de maatregel aankondigde. „Ik geloof dat je voor dergelijke creaturen niet het begrip mens kunt gebruiken, dus mensenrechten zijn hier niet van toepassing.” Tusk toonde zich deze week overigens consequent door te verklaren dat de arrestatie van Polanski niet gezien moet worden als een nationale zaak, maar als een zedenzaak.

Daarmee raakt hij de kern van de discussie. Een deel van de publieke opinie, aangevoerd door bekende namen uit de filmwereld, is verbolgen. De ’Zwitserse gastheren’ van Polanski hebben zich volgens hen schandalig gedragen door eerst de regisseur uit te nodigen voor een prijsuitreiking en hem vervolgens te arresteren. Dat de organisatoren niet dezelfde ’Zwitserse gastheren’ zijn als het openbaar ministerie in Zürich is voor hen van ondergeschikt belang. De vervolging van Polanski is volgens hen een anti-Poolse maatregel van de Amerikanen.

Peilingen laten zien dat ongeveer de helft van de Polen precies het omgekeerde denkt. Deze vox populi neemt de overhand op het internet. „Wat doen zijn artistieke prestaties ertoe in dit geval? Ik heb bewondering voor hem als regisseur, maar als vrouw vind ik het walgelijk wat hij dat meisje heeft aangedaan”, luidt een van de vele kritische bijdrages. „Het komt er dus op neer dat Polen als land pedofilie ondersteunt. Dat in de Poolse wet precies het omgekeerde staat, is daarbij een onbeduidend detail”, schrijft een andere deelnemer aan de discussie.

(Trouw) Beeld AFP
(Trouw)Beeld AFP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden