Arnoud Odding krijgt opnieuw kwakkelend museum aan het functioneren

Het Bonnefantenmuseum in Maastricht krijgt een pluim. Het presteert goed en trekt veel jonge bezoekers (20 procent). Niks aan de hand, zou je zeggen, maar toch wordt de subsidieaanvraag van 475.000 euro per jaar afgewezen. Om een formele reden: het museum is de afgelopen vier jaar gesubsidieerd door de provincie en dan kom je niet in aanmerking voor rijkssubsidie. Dat wist directeur Stijn Huijts, maar hij diende de aanvraagtoch in om de ongelijke verdeling van rijkssubsidies tussen Randstad en regio aan de kaak te stellen. Ook hoopt hij dat het leidt tot een discussie of het stelsel van 'bureaucratische muren' niet eens op de schop moet. Het signaal is overgekomen. De Raad voor Cultuur vindt het ook tijd voor een 'herijking' van het stelsel.

Voor een ander museum in de regio, Rijksmuseum Twenthe, was er juist een bonus, wegens de uitzonderlijke prestaties. Met de complimenten voor directeur Arnoud Odding die het met de ondergang bedreigde museum weer op de rit kreeg.

Eerder slaagde hij er ook al in om van het Glasmuseum in Leerdam een succes te maken. Ook dit museum kreeg gisteren de categorie 1 waardering. Een eer die ook Teylers Museum in Haarlem te beurt viel en alleen weggelegd is voor musea die echt vernieuwend zijn.

Daarentegen krijgt kunstcentrum de Appel in Amsterdam er flink van langs en verliest het zijn subsidie. Het heeft zijn goede reputatie de afgelopen anderhalf jaar te grabbel gegooid. Niet meer vooruitstrevend, maar eerder behoudend, in combinatie met vaak ontoegankelijke presentaties, luidt het snoeiharde oordeel. Andere afvallers onder deze zogenaamde presentatie-instellingen zijn Kunstvereniging Diepenheim, Stroom Den Haag en Noorderlicht.

Het nog jonge Museum Oud Amelisweerd, waar de collectie van kunstenaar Armando is ondergebracht, moet nog veel leren en komt niet in aanmerking voor subsidie. De raad vindt de samenhang tussen het oude landhuis, het Chinese behang en de collectie van kunstenaar Armando ook gezocht. Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam en Het Nieuwe Instituut in Rotterdam scoren ook negatief, maar krijgen een nieuwe kans.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden