Arnon Grunberg grote afwezige op feestje AKO Literatuurprijs

'Ik ben erg blij' en 'ik ben trots op deze prijs' waren de sobere reacties van Arnon Grunberg na de bekendmaking gistermiddag dat aan hem de AKO-Literatuurprijs (fl 100000) was toegevallen voor zijn boek 'Fantoompijn'. Grunberg, die in New York verblijft, had het er niet voor over gehad om speciaal voor de avond met nog vijf andere schrijvers die allen genomineerd waren voor de boekenprijs, naar Amsterdam over te komen.

Officieel liet Grunberg weten dat hij wel degelijk aanwezig was, 'per e-mail', en dat hij dat als een superieure vorm van aanwezig-zijn beschouwde. Maar in een eerder gepubliceerd interview had hij al laten weten niet de moeite te willen nemen om over te komen. De prijs (behalve het geldbedrag ook een door Eugène Peters ontworpen trofee van een kikker die in een schrijfpen klimt) werd in de uitzending van het tv-programma 'De Plantage' door een vriendin van Grunberg in ontvangst genomen.

Grunbergs afwezigheid deed zichtbaar afbreuk aan de feestelijkheid in het programma. Dat werd ook al onder woorden gebracht door de jongerenjury, die in tegenstelling tot Grunberg een prijs (in de vorm van een tekening van de cartoonist Gummbah) gaf aan Thomas Rosenboom voor diens roman 'Publieke Werken'. Rosenboom had overigens bij de jury van de AKO-Literatuurprijs ook al hoge ogen gegooid. Volgens juryvoorzitter Wilfried Martens, oud-premier van België en thans Minister van State, waren Rosenbooms boek en dat van Grunberg overgebleven van de lijst van zes genomineerde schrijvers. De overige vier schrijvers waren Doeschka Meijsing ('De tweede man'), Paul Koeck ('De Bloedproever'), Allard Schröder ('Grover') en Bas Heijne, die als enige genomineerd werd voor een essaybundel ('De Wijde Wereld'). Rosenbooms boek wordt door Querido uitgegeven, Grunberg daarentegen door Nijgh en Van Ditmar. Had Rosenboom de AKO-Literatuurprijs gekregen, dan was daarmee een unicum ontstaan: eerder dit jaar kreeg hij voor het boek ook al de Librisprijs, de prestigieuze tegenhanger van de AKO-prijs. Rosenboom heeft inmiddels van zijn boek 120000 exemplaren verkocht, waarmee het behalve een bekroond boek ook een bestseller wordt. De juryvoorzitter van de AKO-Literatuurprijs roemde vooral in het boek de grote verbeeldingskracht.

De jury van de AKO-Literatuurprijs bestond voor deze gelegenheid behalve uit Wilfried Martens als voorzietter nog uit Willem Otterspeer (historicus[), Henk Pröpper (directeur Institut Néerlandais in Parijs, schrijft voor de Volkskrant), Mark Schaever (chef boekenbijlage van De Standaard in Brussel), Aleid Truijens (chef Cicero, boekenbijlage de Volkskrant) en Johan Vandenbroucke (literair medewerker van het Vlaamse dagblad De Morgen). Zij waren unaniem in hun mening dat Grunbergs roman de prijs verdiende. Voor Wilfried Martens getuigde het boek van 'grote eenzaamheid' en 'verloren illusies' die vervat worden in een geestige, tragi-komische vorm. Grunberg beschrijft in 'Fantoompijn' het leven van een man die beschouwd kan worden als het prototype van de mislukte schrijver. Die wordt tenslotte toch nog beroemd vanwege een bestseller. Grunberg heeft het in het midden gelaten of de inhoud op het boek geheel op hem zelf slaat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden