Arnold Bezuyen 'Ik moet een boek voelen'

Arnold Bezuyen (1965) is operatenor. Momenteel bereidt hij zich voor op zijn rol in de opera ’Lulu’ van Alban Berg. Bezuyen woont deels in Berlijn.

Hoe ziet uw boekenkast er uit?

„Het is een rotzooitje. Maar globaal komt het erop neer dat de helft bestaat uit vakliteratuur en de andere helft uit romans.”

Wat leest u momenteel?

„Het drieluik van Stieg Larsson. Ik ben pas bij het eerste deel maar ik vind het nu al fantastisch. Ik plan trouwens niet echt wat ik ga lezen. Ik koop een boek dat me aanspreekt en dan kijk ik wel wanneer ik het lees. Zo zie ik hier bijvoorbeeld nog een ingepakt boek liggen.”

Pak het eens uit

„Gut, het is een Cees Nooteboom. In het Duits. ’Allerseelen’ heet het.”

U leest alles in het Duits?

„Ook wel in het Engels of in het Nederlands, maar veruit de meeste boeken lees ik inderdaad in het Duits. En vaak is dat onderweg. Ik reis voor mijn werk erg veel en de trein en het vliegtuig zijn dan de beste leesplekken. Veel collega’s kunnen na een voorstelling meteen slapen als ze terugreizen, maar ik niet. Ik lees dan liever. Het gekke is: Ik neem nooit boeken mee op reis, ik koop ze altijd ter plekke, op luchthavens. Boeken meenemen is trouwens ook onhandig in verband met het gewicht.”

Moet u voor uw werk veel lezen?

„Ik zing nu in de opera ’Katja Kabanova’ van de Tsjech Leo Janácek, en dan wil ik wel graag inlezen wat hij bedoelt. Wat is de historie van het stuk, over welke epoche gaat het? Dat vind ik interessant om te weten. Verder lees ik graag over de klassieke componisten. Wagner en Strauss vooral. De geschriften van Wagner aan zijn opdrachtgevers en de brieven aan zijn geliefden vind ik prachtig.”

Wat staat er nog op uw boekenlijstje?

„De Brockhaus Muzieklexicon. Ik struin graag antiquariaten af, op zoek naar eerste drukken van Wagner-dingen, of zo. Heerlijk vind ik dat. Ik zou ook nooit e-books kopen. Hoe zeg je dat in goed Nederlands? Ik ben ’haptisch’ ingesteld. Ik moet een boek voelen.”

Wat komt uw kast niet in?

„Alles komt mijn kast in. Je mag het geloof ik niet zeggen, maar ik zou best willen weten hoe ’Mein Kampf’ is geschreven.”

Wat zijn uw favorieten?

„’Bint’, ’Blokken’ en ’Knorrende beesten’ van Bordewijk. Die zitten normaal in een bundel maar ik heb ze alle drie los.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden