Arnhemse Trevi-fontein pruttelt nu lusteloos

Ondernemer voert actie om vervallen monument in ere herstellen

De AKU-fontein in hartje Arnhem is zijn oude luister kwijt. Bij de onthulling ervan in 1961 was het watercomplex een trekpleister, een populaire ontmoetingsplek waar je kon pootjebaden. Arnhems Trevi. Het water spoot zelfverzekerd metershoog. Maar een halve eeuw later pruttelen de fonteinen lusteloos in een groezelige ambiance. De chloordamp van het bassin concurreert met de urinelucht vanuit de patio. "Dit was ooit the place to be", verzucht Ton Kuijpers (72) rondkijkend. "Lang geleden."

Kuijpers voert actie. Hij wil dit AKU-monument, 50 bij 35 meter, redden. Het was het cadeau aan de stad van de vijftigjarige kunstzijdefabriek, het huidige chemieconcern AkzoNobel. Maar de fonteinen moeten wijken voor de herbouw van de hbs, die ooit bij het Willemsplein stond. Het enorme AKU-monument krijgt een nieuwe plek, al weet niemand nog waar. Kuijpers: "Zo'n plan is toch onbegrijpelijk. Deze fontein is nooit onderhouden. Arnhem moet hem juist opknappen en meer gebruiken."

De verweerde tegels met Veluwse kiezels zijn handgemaakt. Barsten zijn met cement dichtgesmeerd. De dakjes van de betonnen palen die een galerij vormen, staan vol regenwater en onkruid. De fonteinen borrelen zwak en zonder structuur. De zij-ingang van de fonteinpatio is versperd. Uitstappende busreizigers tegenover het waterkunstwerk lopen er met een boog omheen. "Zandstralen is nodig", zegt Kuijpers. "En met led-verlichting creëer je een nieuwe, open sfeer."

Mooi of lelijk? Daarover debatteert Arnhem nu. De stad is na de oorlogsverwoestingen herrezen vol futuristische gebouwen en verkeerspleinen. Die wederopbouwarchitectuur is lang niet ieders smaak. Het nostalgische hbs-plan, in 2010 gelanceerd en nog steeds in voorbereiding, kon op bijval rekenen op het stadhuis. Menig oudere Arnhemmer bewaart nog herinneringen aan deze school. Jongeren gaan de hbs herbouwen voor jongeren. Dat is toch sympathiek?

Maar bij Kuijpers, oud-binnenstadondernemer, knapte er iets toen hij hiervan hoorde. "De gemeente moet het kunstwerk de glans van vroeger teruggeven. Het staat op de nominatie rijksmonument te worden. Breek je het af om te verhuizen, dan verniel je de constructie." Het hbs-project met de leerling-bouwlieden die jongerenhuisvestiging realiseren is volgens hem overbodig. Hij wijst op lege kantoren. "Doe dáár dan iets mee."

Inmiddels steunen tweeduizend sympathisanten het comité van Kuijpers, onder wie ook de erfgenamen van fontein-architect Henk Brouwer (1920-1974) en fontein-kunstwerkmaker Shinkichi Tajiri (1923-2009). Tajiri verbeeldde de ontembare kracht van de natuur. Erfgoedclubs en architecten hebben hun steun uitgesproken. AkzoNobel liet Kuijpers weten dat het zich niet mengt in het debat. Wel vraagt het concern de gemeente een waardige behandeling van de fonteinen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden