Arnhemse Linie moet een begrip worden

door Onno Havermans

Als verdedigingsbolwerk heeft de Arnhemse Linie nooit bestaan. Toch is er alle reden het cordon van militaire complexen nieuw leven in te blazen.

Een bonte verzameling van bedrijven, instellingen en organisaties presenteerde gisteren in Burgers’ Zoo haar visie op het hergebruik van enkele oefenterreinen, zes kazernes, opslagplaatsen en een oude vliegbasis op de Veluwe. Uitgangspunt is Arnhem, maar de linie reikt tot Apeldoorn en Ede.

Naarmate de complexen verder van de stad af liggen, moet de natuur meer nadruk krijgen, vinden de opstellers. Kazernes in de stad of de groene zone er net buiten worden woon- en atelierruimte. Verder naar buiten ligt een hotel, restaurant, museum of zorgpaviljoen meer voor de hand. „In de stad een woonfunctie, midden op de Veluwe zorg, recreatie, sport en cultuur”, zegt Tom Bade, voorzitter van Kritisch Bosbeheer en opsteller van het plan. „We willen mooie bestemmingen geven aan gebouwen die behouden moeten blijven. En daarmee versterken we de economie.”

Want elk hergebruik van de militaire terreinen moet zichzelf kunnen bedruipen. Niet voor niets hebben uiteenlopende partijen als de Arnhemse dierentuin, een gehandicapteninstelling, NOC-NSF en een projectontwikkelaar elkaar gevonden in de alliantie, waarin ook bewoners- en milieugroepen zitten.

„We stonden ooit tegenover elkaar bij de plannen voor een transferium”, vertelt directeur Jan Vaessen van het Openluchtmuseum, die de Arnhemse Linie voorzit. „Maar we hebben elkaar gevonden in gezamenlijke belangen. Daarom hebben we ook niet gewacht op de overheden, maar zelf onze visie vastgelegd.”

Die eensgezindheid was snel bereikt toen duidelijk werd dat wonen op de Veluwe geen optie is. Kazernes in de bossen verbouwen tot appartementen zou strijdig zijn met de Ecologische Hoofdstructuur en natuurontwikkeling. Een hotel, museum of zorgvoorziening kan de samenhang in het gebied echter versterken. „Het is niet zozeer de bedoeling meer mensen naar Arnhem en de Veluwe te trekken, maar wel om ze hier langer vast te houden”, zegt Bade. „Dat kan met arrangementen voor zorg, cultuur of sport op een mooie locatie.”

Bade en Vaessen hopen dat de Arnhemse Linie een begrip wordt, net als de Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. Om te beginnen leggen ze hun visie voor aan de gemeente Arnhem en provincie Gelderland. Intussen werkt de groep het idee verder uit. „Misschien gaan we als alliantie of enkele van de partijen een of meer terreinen opkopen. De Dienst Landelijk Gebied zal geen woekerprijzen vragen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden