Arnhem verkoopt Gelredome; huur voor Vitesse gaat omlaag

door Onno Havermans

De gemeente Arnhem verkoopt stadion Gelredome volgende week met winst aan projectontwikkelaar Eurocomerce. Nu moet voetbalclub Vitesse nog op eigen benen staan.

Arnhem kocht Gelredome drie jaar geleden, maar niet van harte. Pas na heftige debatten gaf de gemeenteraad voldoende steun aan het reddingsplan voor het stadion, het gelijknamige evenementenbureau en de voetbalclub. De stad stak bijna 30 miljoen in de aankoop van grond en gebouwen plus een lening voor Vitesse. „Als we dat niet hadden gedaan, waren ze failliet gegaan”, zegt wethouder Sander van Bodegraven.

De raad ging deze week unaniem akkoord met de verkoop. Eurocommerce betaalt 16,5 miljoen voor het stadion. „Het staat voor 13 miljoen in de boeken”, legt Van Bodegraven uit. „De verkoop is voor ons dus positief. Maar we weten nog niet wat de rest van het terrein gaat opleveren. En we moeten van Vitesse nog een lening van tien miljoen terugkrijgen. We lopen dus nog risico’s, maar dit is bemoedigend.”

Arnhem zette Gelredome vorig jaar in de etalage. „Een stadion is niet onze core business”, aldus Van Bodegraven. „Grond op een strategische locatie is dat wel. Daarom hebben we dat losgekoppeld.” Eurocommerce gaat kantoren bouwen in de vrije ruimtes van het stadion. Arnhem werkt aan een plan voor het omliggende terrein: een meubelboulevard, een megabioscoop of andere sportaccomodaties.

„De grond is zeven miljoen waard. Als eigenaar houden we de regie over de ontwikkeling”, aldus Van Bodegraven. „Volgend jaar gaan we varianten uitwerken. Het kan ambitieus, maar we kunnen ook de hoeken van het terrein verschillend invullen. Misschien leggen we de uitkomst in een referendum voor aan de bevolking.” Arnhem houdt volgend jaar al een referendum over de ontwikkeling van een haven in de binnenstad.

Met de overdracht sluit Arnhem hoofdstuk twee van het reddingsplan af. Dan volgt hoofdstuk drie: aflossing van de lening door Vitesse. „We moeten eerst maar wat rust nemen”, zegt Van Bodegraven. „Maar we willen de financiële relatie tussen club en stad beëindigen, al zijn we trots op Vitesse.” Naast de lening heeft de club een huurachterstand van enkele tonnen.”

Voor Vitesse pakt de verkoop gunstig uit. Zodra Eurocommerce eigenaar is van het stadion, gaat de huur omlaag. En het bedrijf wordt shirtsponsor, die kan bijdragen aan het aflossen van de lening. Maar het evenementenbureau kan nog roet in het eten gooien. De exploitant van het stadion had bij een gelijkwaardig tegenbod eerste recht op de koop en overweegt naar de rechter te stappen om dat af te dwingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden