Armstrong wil nog één keer zijn gelijk halen

Het wordt mijn laatste Tour, twitterde Lance Armstrong deze week. De 38-jarige Amerikaan, zevenvoudig Tourwinnaar, zet na La Grande Boucle van 2010 definitief een streep onder zijn indrukwekkende wielercarrière. Het is genoeg geweest, schreef hij in een tweet. Zijn nieuwe leven draait vanaf augustus om het bestieren van zijn eigen ploeg, Team RadioShack, en zijn Livestrong-beweging, die zich inzet voor een wereld zonder kanker.

Maar dat is van later zorg. Armstrong wil vanaf zaterdag, wanneer de Tour in Rotterdam van start gaat, drie weken lang de wereld laten zien dat ouderdom geen obstakel is voor een topsporter. Hij zou, met zijn 38 jaar, de oudste Tourwinnaar kunnen worden. Firmin Lambot heeft nog steeds het record in handen. De Waal was 36 toen hij in 1922 de Tour won.

Hoewel hij graag koketteert met zijn ervaring als renner, zijn ongepolijste, directe kijk op de wielrennerij en zijn status als man van deze wereld, is het onderwerp leeftijd een gevoelig punt voor Armstrong. Dat ervoer het Amerikaanse Outside Magazine onlangs. Het weekblad had zijn foto op de omslag onder handen genomen, en niet om Armstrongs getekende gelaat te renoveren. Op zijn t-shirt had de redactie de cryptische tekst ’38 BFD’ gezet. De cijfers liggen voor de hand. Maar de afkorting BFD bleef vaag. Het weekblad hulde zich in stilzwijgen. ’Big Freakin’ Deal’, kortweg vertaald ’wat maakt het uit’, speculeerden sommigen. Toch dacht Armstrong daar anders over toen hij de cover onder ogen kreeg. ’That’s some lame bullshit’, aldus een gepikeerde en weinig subtiele Armstrong op Twitter.

Het zit hem meer en meer dwars dat hij zich aldoor moet verdedigen voor zijn leeftijd. Een reden waarom hij na deze Tour stopt als coureur. Hij wil niet nog een jaar langer zijn steeds dieper wordende rimpels hoeven te verantwoorden in de media.

De naaste belager van de Texaan voor de gele trui, Alberto Contador, mag dan niet zijn vriend zijn, de Spanjaard heeft wel respect voor de Amerikaan. Vorig jaar vochten de toenmalige ploeggenoten bij Astana een openlijke oorlog met elkaar uit. Beide heren waren niet erg zuinig met hun woorden om de ander af te branden. Maar de leeftijd van Armstrong was geen wapen in hun onderlinge twist. Contador zal zich ongetwijfeld hebben gerealiseerd dat hij – 26 destijds – zelf een ruime dertiger is wanneer hij Armstrongs Tourrecord wil slechten.

De tweevoudig Spaanse winnaar is de torenhoge favoriet dit jaar. Hij is rijper geworden en vooral fysiek op de toppen van zijn mogelijkheden. Contador kende, anders dan bijvoorbeeld zijn Amerikaanse tegenstrever, een blessurevrij voorjaar. Zijn voorbereiding verliep vlekkeloos. In Parijs-Nice toonde de kopman van Astana zijn blakende vorm en recentelijk won de Spanjaard in de ’kleine Tour’, de Dauphiné Libéré, de proloog en een etappe.

Contador had vorig jaar, ondanks zijn twist met Armstrong, een sterke ploeg om zich heen. De Duitser Andreas Klöden en de Amerikaan reden in bijna alle bergetappes in zijn nabijheid. Contador wekte niet de indruk hun steun nodig te hebben, zo indrukwekkend was zijn machtsvertoon in 2009. Toch weet ook de Spanjaard dat ploegmaten in het hooggebergte onontbeerlijk zijn. Een lekke band of een val als er geen ploegauto in de buurt is, kan het verschil betekenen tussen de gele trui of een mindere podiumplek op de Champs ülysées.

Het is maar de vraag of Contador dit jaar op dergelijke steun kan rekenen. Klöden, oud-helper van Jan Ullrich, werd begin het seizoen door RadioShack ingelijfd. En Armstrong nam nog meer renners van de Kazakse ploeg mee. Het daardoor ontstane vacuüm bij Astana werd slechts ten dele opgevuld. Eén reden was geldgebrek. De andere was de terugkeer van Aleksandr Vinokoerov. De Kazak is vanwege zijn opzienbarende voorjaar, hij won Luik-Bastenaken-Luik, toegevoegd aan de Tourselectie. Vinokoerov heeft gezworen Contador bij te staan op de cols. Maar of hij de Spanjaard kan volgen tot ver omhoog, valt te bezien. Vinokoerov is geen klimmer die voorbij de boomgrens excelleert.

Het zal in de laatste kilometers voornamelijk op Contador zelf neerkomen. Hij had vorig jaar vrouwe Fortuna veelvuldig aan zijn zijde. Maar als er iets wispelturig is, dan is zij het wel. Contador is gewaarschuwd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden