Commentaar

Armstrong staakt zijn verdediging, maar daarmee is zijn zaak niet afgedaan

Armstrong en de inmiddels overleden Pantani tijdens de Tour in 2000. Beeld reuters
Armstrong en de inmiddels overleden Pantani tijdens de Tour in 2000.Beeld reuters

Zevenvoudig Tourwinnaar Lance Armstrong staakt zijn verdediging tegen de beschuldiging van dopinggebruik. Hij houdt echter vol onschuldig te zijn. Daarmee dreigt er een onbevredigend eind te komen aan een enorme dopingaffaire in de wielersport. Armstrong werd nooit betrapt op dopinggebruik in de gebruikelijke tests. Maar er liggen verklaringen van verscheidene wielrenners, die als bewijs voor zijn dopinggebruik worden aangevoerd.

Armstrong gaf gisteren een verklaring uit waarin hij stelde geen tijd en energie meer te willen steken in 'de onzin' die al jaren een last is voor hem en zijn gezin. De mondiale en Amerikaanse antidopingbureaus zien in die verklaring een bekentenis. Dat is zij niet; het kan heel goed zijn dat Armstrong op menselijke gronden zijn verdediging neerlegt. Maar het ziet ernaar uit dat uit de ranglijsten van de wielersport een groot kampioen wegvalt. En terecht of niet; dat is triest.

Dopinggebruik beperkt zich niet tot de wielersport en niet tot de Tour de France, maar de Ronde van Frankrijk heeft inmiddels een lange lijst van geschorste renners opgeleverd. De strijd voor een 'schone' Tour zal nooit gewonnen worden. Met de groeiende lijsten verboden middelen en meetmethoden die ze tot op de picogram waarnemen, kun je je gaan afvragen of die strijd nog een zinvolle is. Het is natuurlijk goed te streven naar een eerlijke competitie. En het volledig vrijgeven van doping zou topsporters verleiden tot het nemen van grotere medische risico's dan ze nu al doen.

Met alle aandacht ervoor dreigt echter ook het effect van prestatiestimulerende middelen te worden overschat. Doping kan schelen, maar maakt van de brekebeen geen sprintkampioen. Het overgrote deel van de mensheid is ook met karrenvrachten doping niet in staat tot de prestaties die Armstrong en zijn collega's leveren.

Armstrong kan nu zijn zeven gele truien kwijtraken. Maar ook dan blijft hij een groot sportman, die wielerliefhebbers genot heeft bezorgd en bewondering heeft afgedwongen, en die bovendien zijn titels maatschappelijk tot nut heeft gemaakt. Armstrong maakte met de stichting Livestrong zijn faam te gelde voor mensen die lijden aan de ziekte waaraan hij zelf ooit leed: kanker. Zijn inzet is een voorbeeld geweest voor velen. Daarmee is Armstrong natuurlijk niet onschuldig te verklaren. En geen dopingautoriteit valt te verwijten dat de zaak tegen hem aanhangig is gemaakt. Het zou alleen onbevredigend zijn als de verdenking wordt bewezen noch weerlegd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden