Armstrong nu ook financieel failliet

De vorderingen vanwege zijn dopingverleden kunnen weleens oplopen tot boven de 120 miljoen euro

EDO STURM

Toen Lance Armstrong nog gewoon die met zeven Tourtitels omhangen en van kanker genezen renner was, demarreerde het geld bij wijze van spreken voor de ongeremde kampioen uit. Een kolossale eik bij de oprijlaan van zijn reusachtige villa in Austin, Texas? Een slordige twee ton spendeerde hij aan zijn goddelijke ingreep.

Inmiddels verdringen zijn schuldeisers zich bij zijn deur en bij de rechter. Het failliet van de Amerikaan, ooit een van de grote sporticonen, lijkt onafwendbaar. De vorderingen vanwege zijn dopingverleden, is een voorzichtige schatting van The New York Times, kunnen wel eens oplopen tot boven de 120 miljoen euro.

Armstrong deed zijn protserige Texaanse landgoed anderhalf jaar geleden van de hand, zwaar onder de vraagprijs van tien miljoen dollar. Het was precies dat onderkomen dat als decor diende voor die beruchte Twitterfoto, quasi triomfantelijk liggend met achter zich zijn ingelijste gele Tourtruien aan de muur. De inkt van het verdict van Usada, het Amerikaanse anti-doping agentschap, was destijds nauwelijks droog. Daar in Austin leek die buitengewone straf, geen Tourzeges meer en een levenslange uitsluiting, nog gewoon van hem af te glijden.

De brute realiteit van zijn dopingvergrijp werd deze week plots heel erg voelbaar. De 43-jarige ex-wielrenner werd door de arbitragecommissie van de rechtbank van Dallas veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 10 miljoen doller, zo'n 8,8 miljoen euro. De eiser, SCA Promotions, voelde zich belazerd door Armstrong na diens bekentenis bij Oprah Winfrey twee jaar geleden. SCA keerde de Texaan voor zijn Tourzeges een miljoenenbonus uit.

SCA is nog lang niet klaar met de zaak die in het oordeel van de jury "één lange aaneenschakeling is van meineed, fraude en samenzwering". Het bedrijf wil Armstrong op de pijnbank houden en eist een aanvullende vijf miljoen vanwege "de stroom aan leugens". SCA staakte in 2006 de uitbetaling na de publicatie van L.A. Confidentiel: 'Les secrets de Lance Armstrong'. In het boek beschuldigden sportjournalisten Pierre Ballester en David Walsh Armstrong van bedrog. De zelfvoldane Amerikaan ontkende en kreeg van de rechter gedaan dat SCA alsnog de bonussen uitkeerde.

Walsh en zijn krant The Sunday Times gingen SCA voor bij de revisie van de feiten. De Britse krant die in 2006 voor laster werd aangeklaagd door de Amerikaan en de civiele zaak vervolgens verloor, werd na Armstrongs bekentenis alsnog in het gelijk gesteld. De rechter sommeerde Armstrong de krant bijna 1,6 miljoen dollar te betalen, drie keer zoveel als het smartengeld dat hij destijds van Walsh en The Times ontving.

Het zijn grijpstuivers in vergelijking met wat de Amerikaanse overheid wil claimen van de zevenvoudige ex-winnaar van de Tour de France. Het federale gezag sloot zich namelijk in februari 2013 aan bij de klokkenluiderzaak van Armstrongs voormalige ploeggenoot en dopinggebruiker Floyd Landis.

Landis, en dus nu ook de overheid, voert aan dat Armstrong, zijn ploegleider de Belg Johan Bruyneel en Tailwind Sport, het bedrijf dat de licentie van US Postal, Armstrongs ploeg, voerde, bedrog pleegden door jarenlang een georganiseerd dopingprogramma te faciliteren. Met geld dus van de federale posterijen. Washington wil de tientallen miljoenen terug, liefst met een financiële genoegdoening er bovenop. Landis hoopt vooral zijn eergevoel op te poetsen.

De bedelstaf lonkt voor de man die in 1999 bij zijn eerste Touroverwinning realiseerde dat geld zijn nieuwe ploeggenoot zou gaan worden de daaropvolgende jaren. Zestienjaar later zoekt hij in alle hoeken en gaten naar middelen om straks zijn schuldeisers tevreden te stellen. Armstrong zei de huren van zijn appartement in Manhattan en derde huis in Texas alvast op.

Met skivakanties in het mondaine Aspen is het nog niet gedaan, lijkt het. Hoewel je je moet afvragen of de wielrenner wiens dubbele tong jarenlang miljoenen fans aan het lijntje hield doordrongen is van de ernst van zijn vergrijp. Armstrong kreeg deze week twee boetes tegelijk, een voor een aanrijding en een voor het liegen daarover. Zijn vriendin zou twee auto's hebben aangereden toen het stel in december in Aspen een restaurant verliet.

Nu blijkt dat de gevallen Amerikaanse sportzoon zelf achter het stuur zat, met een glas op. Hij kon de waarheid niet vertellen, was zijn excuus. Waar hebben wij dat eerder gehoord? Liegen is voor Armstrong als zijn nauwsluitende lycra wielrennersboekjes: ze nemen moeiteloos ieder vorm aan maar je komt er nauwelijks nog uit.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden