Armstrong heerst als vanouds

LA MONGIE - Lance Armstrong had vooraf laten weten dat de eerste bergetappe in deze Tour geen goede indicatie kon opleveren voor de krachtsverhoudingen in het gevecht om de eindzege. Maar na de ontmaskering van al zijn beoogde rivalen op La Mongie in de Pyreneeën is de hiërachie glashelder.

Al vanaf de start in Luik heeft Armstrong de regie in handen. Slechts door het etappeschema bleven de tijdsmarges in het klassement twee weken zeer gering. Dat de schijn bedroog bewees de Amerikaan op weg naar de finish in een afzichtelijk skistation op de flanken van de Tourmalet.

Armstrong nam een voorschot op zijn zesde opeenvolgende triomf in Parijs en hoefde daar niet eens een buitenaardse prestatie voor te leveren. Zijn US Postal-ploeg liet Hamilton, Ullrich en Heras kraken in hun voegen. Onthutsend snel bogen ze het hoofd. Dat Armstrong de dagzege gunde aan Ivan Basso, een Italiaan van het Deense CSC, bevestigde slechts zijn morele superioriteit. De Texaan verdeelt en heerst.

Armstrong had opgezien tegen de klim naar La Mongie. Hij heeft er altijd moeite zijn ritme te vinden. In 2002 moest hij aan zijn toenmalige knecht Roberto Heras vragen het tempo te verlagen. De minutieuze voorbereiding van Armstrong op de Tour betaalde zich gisteren uit. US Postal wist precies welk ritme op de onregelmatig hellende weg gewenst was. Het resultaat van het werk van Hincapie, Landis, Beltran, Rubiera en Azevedo was een slagveld. De mannen met grote aspiraties sneuvelden één voor één.

Al zeven kilometer onder de top moest Tyler Hamilton uit de eerste groep lossen. De man die van Phonak een kopie van US Postal probeerde te maken en alsmaar verkondigde dat hij de Tour kon winnen, werd beroofd van een illusie. De pijn in zijn rug -waarop hij na een salto in Angers was gevallen- wees hij aan als oorzaak. Hamilton staat nu al op 4.22 minuut van Armstrong.

Jan Ullrich verloor een halve kilometer na het failliet van Hamilton het contact met de eerste groep. Hij sperde zijn mond open, happend naar zuurstof als een vis op het droge. Walter Godefroot, teambaas van T-Mobile, gebruikte een term uit de bokssport om te omschrijven wat hij zag gebeuren. ,,Jan kreeg een uppercut en die is hij niet meer te boven gekomen.'' Hij staat nu al 3.37 minuut achter op Armstrong.

Roberto Heras, gestart als outsider, was de volgende die tegen een deceptie aanliep. De oorlogszuchtige taal die zijn ploegleider Manolo Saiz had uitgeslagen, bleek op weinig gebaseerd.

Levi Leipheimer, de meest anonieme kopman van de Tour, zag zijn achterstand op Armstrong oplopen tot 3.26 minuut. De Rabobank had op de Amerikaan de hoop gevestigd voor het klassement. Ploegleider Breukink was niet eens ontevreden met het wederom kleurloze optreden.

Bij het opmaken van het slagveld constateerde Armstrong dat het 'een mooie dag' was geweest. De weergoden hadden daarbij geen onbelangrijke rol gespeeld. Na de start in het hete Castelsarrasin werd het peloton op weg naar de Col d'Aspin overvallen door stortbuien. Armstrong is een liefhebber van regen. Dat liet hij al in 1999 zien, toen hij in de klim naar Sestrières in duivelse omstandigheden de concurrentie verpulverde.

Ullrich haat regen. De Duitser rijdt bij voorkeur in de brandende zon. Verkleumd zat hij op de eerste berg al opvallend achterin de eerste groep. Ploegleider Johan Bruyneel van US Postal was dat niet ontgaan. ,,Door ons tempo op de Col d'Aspin hadden we al gezien dat Hamilton en Ullrich niet zo goed waren.'' Armstrong bleef respectvol naar Ullrich. ,,Ik ben nog niet van Jan af, hij wordt alleen nog maar sterker.''

Verrassend waren de mannen die het langst tegenstand konden bieden aan Armstrong. De wisseling van de wacht in het peloton, die deze Tour al vaker is gebleken, kreeg met de prestatie van Basso, Klöden en Mancebo nog meer gestalte. Basso kon Armstrong in de laatste twee kilometer zelfs nog helpen de kloof met de rest te vergroten. De 26-jarige Italiaan mocht met de dagoverwinning de offensieve tactiek van CSC bekronen.

Armstrong: ,,Ivan en ik zijn al jaren vrienden. We hebben de afgelopen week veel gesproken. Niet over de wedstrijd, maar over zijn moeder. Ze lijdt aan kanker. Het was heel speciaal om met hem samen naar de finish te rijden.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden