Armoede

Dat is wel wat anders dan Wim Kan die tot vijf minuten vóór en doorgaans het hele jaar ná de uitzending nog steeds twijfelde: wij weten medio augustus al dat we gewoon naar de kou kunnen met kerst en nieuwjaar.

Ruud Verdonck

Youp van 't Hek is toerende met z'n show en Freek de Jonge heeft voor altijd z'n oudejaarsconference afgezegd. Er zullen ongetwijfeld nog allerlei andere cabaretiers zijn die in hun plaats en onder die noemer op de tv verschijnen. Zenders zat en iedereen die met een paar gepikte moppen in een parochiezaaltje anderhalve man en een paardenkop tot een glimlach weet te brengen, wordt meteen gecontracteerd voor een eigen tv-show en is dus gekwalificeerd voor de afsluitende bezigheden van 't jaar. Maar het echte werk leverden Van 't Hek en De Jonge.

De glans is eraf vindt De Jonge, gelijk heeft hij. Als iedereen die een bal twee keer hoog kan houden meteen in 'Studio Sport' moest, was de eredivisie ook sneller verdwenen dan met een reeks failliete clubs. Maar het blijft jammer, want hij was de laatste jaren met actuele satire op de televisie juist bezig aan een sterke remonte. Dat was vooral zo knap, omdat er eigenlijk weinig meer aan te vangen is met politieke satire. Daar heb je tegenstellingen voor nodig, visie en idealen, producten die niet alleen schaars zijn geworden, maar die zelfs onderhevig zijn aan mode, en ze zijn nu al een jaar of tien uit de mode.

Politici zijn niet meer te beledigen, ze controleren elkaar niet eens meer, en er een beetje mismoedig om lachen, dat lukt onderhand elke Nederlander op eigen kracht. Of dacht u dat ze net zo neerbuigend zullen praten over de grootgraaiers met hun angst voor de regels van Tabaksblat als ze deden over eventueel demonstrerende arrebeiders op het Malieveld in het kader van de noodzakelijk geachte verkrachting van een haperende economie tot een rampzalige recessie? Zag u de baas van Schiphol op de tv met een angstaanjagende arrogantie de bevolking bedreigen met werkloosheid en armoede als hij voortaan geen gebruik meer mag maken van zijn rekenfouten? Iedereen haalt z'n schouders eens op: de meeste politici in het land van Zalm wíllen er niet eens over praten. En nou ook al geen oudejaarsconference.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden