Armoederisico is voor Nederlanders klein

Aantal huishoudens met hoge schulden is wel verdubbeld in vijf jaar

Nergens in Europa is de kans om in armoede te vervallen zo klein als in Nederland. Met 15 procent heeft Nederland het laagste percentage inwoners dat risico loopt op armoede of sociale uitsluiting, zo blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor Statistiek gisteren publiceerde.

Nederland blijft Tsjechië (15,4 procent) en Zweden (15,6 procent) nipt voor. In Bulgarije en Roemenie is de kans op armoede en sociale uitsluiting met respectievelijk 49,3 en 41,7 procent het grootst.

Het begrip armoede wordt gedefinieerd als een inkomen dat 60 procent lager ligt dan het doorsneeloon in een land. Sociale uitsluiting doet zich voor wanneer mensen door hun financiële positie geen toegang hebben tot bijvoorbeeld een koelkast, wasmachine, auto of telefoon.

"In Nederland hebben veel mensen weliswaar het gevoel dat ze niet kunnen participeren en dat ze hun boodschappen niet kunnen betalen - nu niet en over vijftien jaar niet - maar hier is er altijd licht aan het einde van de tunnel met bijstand of schuldhulpverlening. In een hoop andere landen is er geen enkele voorziening", zegt Joke de Kock, voorzitter de Vereniging voor Schuldhulpverlening NVVK. "Schulden zijn vaak terug te voeren op gezondheid. Met de WIA, de WAO of de bijstand borgen wij dat arbeidsongeschikten niet helemaal door de bodem zakken. Iedereen is hier verzekerd tegen hoge ziektekosten, ook als je geen premie betaalt. Daardoor zijn de kosten overzichtelijk en beheersbaar."

En de schuldhulpverlening is in Nederland goed georganiseerd. "Gemeenten hebben hier de zorgplicht om iemand met financiële problemen uit de schulden te helpen."

Naar Europese maatstaven presteert Nederland dan wel goed, maar dat is nog geen reden tot al te veel optimisme, vindt De Kock. Eén op de zes huishoudens heeft maandelijks moeite rond te komen en in vijf jaar tijd is het aantal hulpzoekenden met problematische schulden verdubbeld naar 89.000. Gemiddelde schuld: 40.000 euro. "Een heel grote groep balanceert op het randje. En die groep groeit alleen maar."

Eén op de tien Nederlanders heeft volgens de Europese cijfers nu een lager inkomen dan de armoedegrens. Alleen in Tsjechië wonen iets minder arme mensen. Het Europees gemiddelde is 17 procent. Het onderzoek kijkt ook in hoeverre mensen onverwachte kosten kunnen opvangen. Europees kan 40 procent dat niet, in Nederland 25 procent.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden