'Armoedeprobleem neemt toe door de Belastingdienst'

Fiscus vordert te veel terug via toeslagen, stelt vereniging voor schuldhulpverlening

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

Mensen met schulden raken te vaak nog verder in moeilijkheden door de Belastingdienst. De fiscus betaalt minder huur- of zorgtoeslag uit aan mensen die in het verleden te veel hebben ontvangen. Het gaat niet om een beetje minder: er wordt zoveel geld ingehouden dat mensen onder het absolute minimum komen waarvan ze moeten kunnen leven.

Dat constateert de vereniging voor schuldhulpverlening NVVK die gisteren haar jaarverslag presenteerde. Uitgangspunt bij schuldhulpverlening is dat iemand recht houdt op 90 procent van het sociale minimum, zegt NVVK-voorzitter Joke de Kock. "Daaronder mag er geen beslag worden gelegd. De overheid roept bijvoorbeeld energie- en postorderbedrijven op zich daar aan te houden, maar doet dat zelf niet."

De NVVK wil dat de fiscus stopt met het terugvorderen van schulden via de toeslagen en aansluit in de rij bij de overige schuldeisers. "Veel mensen die in de schulden zitten, hebben die toeslagen hard nodig om de vaste lasten te kunnen betalen." Volgens de Belastingdienst krijgen mensen sowieso eerst twee jaar de tijd om hun te veel ontvangen toeslagen zelf terug te betalen voordat zij het automatisch inhouden.

Het aantal mensen dat zich bij de NVVK meldt voor schuldhulpverlening is gestegen, van 84.500 in 2012 naar 89.000 vorig jaar. Vijf jaar geleden waren dit er 53.000. De gemiddelde schuld is opnieuw toegenomen, nu tot 37.700 euro. Bij 17.000 mensen was vorig jaar intensieve begeleiding nodig om nog meer schulden te voorkomen.

De Kock: "De effecten van de financiële crisis worden zichtbaarder". Opvallend is ook dat het aantal jongeren van 18 tot 26 jaar met schulden stijgt. De geldproblemen bij ouderen boven de 65 jaar daalt juist.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden