Armoede treft een op de vijf Europese kinderen

Een op de vijf Europese kinderen, negentien miljoen in totaal, groeit op in armoede. Meer dan de helft van deze kinderen leeft in gezinnen waar niemand werk heeft.

Europese kinderen leven vaker in armoede dan volwassenen. Dat blijkt uit het jaarlijkse verslag over sociale bescherming dat de Europese Commissie gisteren publiceerde.

Van de honderd miljoen Europese kinderen onder de achttien jaar leeft 19 procent in huishoudens die arm genoemd kunnen worden. Eurocommissaris Spidla van sociale zaken noemde dat cijfer alarmerend. Van alle Europese burgers leeft 16 procent onder de armoedegrens.

Arm betekent in dit geval dat het gezin moet rondkomen van minder dan 60 procent van het modale inkomen. In Nederland gaat het dan om een bedrag van circa 1700 euro per maand voor een twee-oudergezin met twee kinderen, maar dat bedrag verschilt sterk per lidstaat: van amper 500 euro in de Baltische staten tot meer dan 1800 in Oostenrijk en Groot-Brittannië.

Kinderen die in armoede opgroeien, presteren gemiddeld minder goed in het onderwijs dan anderen. Bovendien zijn ze minder gezond en lopen ze een groter risico in de criminaliteit terecht te komen.

In Nederland groeit 14 procent van de kinderen op in armoede, volgens de cijfers uit 2005 die voor het rapport zijn gebruikt. Dat is iets minder dan het gemiddelde in de Europese Unie, maar meer dan in Denemarken en Finland (beide 10 procent) en ook Duitsland (12 procent). Italië en Polen doen het veel slechter: daar leeft een kwart van de kinderen in armoede.

Een groot deel van de arme kinderen, circa tien miljoen, groeit op in een huishouden waar niemand werkt. Dat aandeel is het hoogst in Groot-Brittannië. De commissie merkt op dat deze situatie de afgelopen vijf jaar niet verbeterd is. In veel Europese landen komt de groei van de werkgelegenheid niet ten goede aan gezinnen die ver van de arbeidsmarkt staan.

Maar ook in gezinnen met werkende ouders leven kinderen in armoede. Dat geldt vooral in Polen, Portugal en Spanje.

Nederland behoort volgens de commissie tot de landen die het in alle opzichten goed doen wat betreft de aanpak van armoede onder kinderen en jongeren, samen met de Scandinavische landen en Oostenrijk. Grote zorgen zijn er over de zuidelijke lidstaten en Polen.

De Europese ministers van sociale zaken buigen zich vrijdag over het verslag. Europese maatregelen om de armoede onder kinderen te bestrijden zijn echter niet te verwachten. In sociale zaken bepaalt ieder land zijn eigen beleid.

De commissie doet wel een aanbeveling aan de lidstaten: maak een plan met streefcijfers voor armoedebestrijding, zodat de voortgang ieder jaar objectief is vast te stellen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden