Armoede onder leerlingen? Leraar vindt dat moeilijk te herkennen.

Een meisje stopt geld in haar spaarpot. Beeld ANP XTRA
Een meisje stopt geld in haar spaarpot.Beeld ANP XTRA

Docenten zien dat armoede invloed heeft op schoolprestaties, maar weten vaak niet hoe ze kinderen kunnen helpen. Dat blijkt uit onderzoek van ABN Amro, het Jeugdeducatiefonds en Stichting Kinderpostzegels onder een groep van tweehonderd leerkrachten, intern begeleiders en schoolleiders in het basisonderwijs.

Petra Vissers

In Nederland leeft een op de acht kinderen in armoede, volgens het Jeugdeducatiefonds. Daardoor doen ze het minder goed op school, zegt acht op de tien leraren. Maar ouders schamen zich vaak, waardoor niet altijd duidelijk wordt dat kinderen thuis geen geld hebben voor een computer, een schoolreisje of een fatsoenlijk ontbijt.

Werkdruk

Leraren geven aan dat ze het al erg druk hebben. Vandaag staken ze in het midden van het land tegen de hoge werkdruk. Moeten ze ook nog verantwoordelijk worden voor het oplossen van armoede onder hun leerlingen?

Uit het onderzoek blijkt dat een kwart van de leraren vindt dat hij een rol heeft in het herkennen van armoede. Tachtig procent vindt dat de hoofdverantwoordelijkheid ligt bij de gemeente of het wijkteam. Een overgrote meerderheid (90 procent) vindt dat de gemeente meer zou moeten doen om de gevolgen van armoede onder kinderen te bestrijden.

“Het probleem van armoede onder kinderen mag nooit enkel op het bordje van de leraar geschoven worden”, zegt directeur Hans Spekman van het Jeugdeducatiefonds daarover. Het fonds ondersteunt leerlingen wier ouders weinig geld hebben, bijvoorbeeld door bijles te betalen. Maar de leraar heeft wel degelijk een belangrijke functie in het signaleren van armoede, vervolgt hij. “Zij kunnen een vertrouwensband opbouwen met ouders en kinderen. Vervolgens kunnen zij aangeven dat er iets extra’s nodig is. Daar kunnen wij weer een rol in spelen.”

Het onderzoek vraagt volgens Spekman om ‘een vervolg en volharding’. “We moeten dit thema onder de aandacht blijven brengen.”

Lees ook:

Gemeenten zien nog veel kinderen over het hoofd die niet op schoolreis gaan of niet hun verjaardag vieren, schreef Gaby van den Biggelaar twee weken geleden.

En: Het aantal mensen dat rondkomt van een laag inkomen neemt toe, bleek begin dit jaar uit onderzoek van het CBS. Ze zijn vaak ook ongezonder en duiken meer op in politiestatistieken, als dader én als slachtoffer.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden